latinica  ћирилица
11/09/2018 |  16:00 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Позитивне снаге Српске: Подршка Додику и Цвијановићевој

Државотворна идеја духовне, културне и просвјетне обнове Републике, коју проводи Покрет Позитивне снаге Српске и званично је добила подршку институција. На састанку са предсједником и премијерком Српске, договорено је да наставе започето - духовну обнову Српске. Чланови овог покрета подржали су кандидатуре Милорада Додика и Жељке Цвијановић на октобарским изборима.

Са концептом обнове, који у фокус ставља образовање и културу као темељ сваког друштва, грађани широм Српске већ су упознати, на јавним трибинама, које је овај покрет организовао у градовима и селима широм Српске. Предсједник Републике Српске Милорад Додик истиче да је рад ове организације пружио нову димензију јавној сцени Српске.

- Почетне године тешких искушења и тражења начина за њихов израз у друштву треба замијенити једном систематском подршком и активностима које треба да се планирају путем подршке кроз буџет или на неки други начин - рекао је Додик.

Управо таква подршка потребна је Позитивним снагама како би успјели у својој мисији - обновити живот у Српској и вратити га на вјековна огњишта. У томе ће, кажу, и успјети уз подршку предсједника Додика, имајући у виду да је 2006. када је дошао на чело Владе, како истичу, зауставио пренос надлежности са Српске на БиХ, и сачувао њено достојаноство.

- Велико је питање по којим би наставним програмима и из којих уџбеника би ученици у основним и средњим школама данас учили да је просвјета, односно образовање, пренсена на заједничке органе БиХ. То је заслуга предсједника Додика - истиче Горан Латиновић, члан овог покрета.

Републици су потреби људи који ће својим радом и примјером допринијети њеном развоју, оцјењује премијерка Српске.

- Ако би се активности Покрета свеле само на организовање успјешних позоришних представа на селима, само то би било довољно да кажемо да је ово покрет успјеха и да је испунио своју мисију - навела је Цвијановићева.

Александар Сајић, члан Покрета, рекао је да је постигнут договор о наставку успјешне кампање.

- Договрено је да наставимо да развијамо наше идеје и кампање и надамо се да ћемо наставити врло брзо након избора - истакао је Сајић.

Како Републику Српску виде за 10 година, Позитивне снаге Српске представиле су на конвенцији, почетком мјесеца. Нову спремају у децембру, а до тада ће широм Српске, али и у земљама западне Европе, у којима живи велики број људи са ових простора, да промовишу образовну, културну и духовну обнову Српске.