latinica  ћирилица
11/09/2018 |  16:19 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Требиње: Породица Протић поклонила Народној библиотеци 460 књига

Породица Перотић из Требиња поклонила је Народној библиотеци збирку од 460 књига. Фундус библиотеке, са овом вриједном донацијом, обогаћен је насловима различитих жанрова од белетристике до стручне литературе.

Дубравка Перотић и њен супруг одлучили су да дио породичне библиотеке, која скупљана и насљеђивана деценијама, поклони Народној библиотеци. Мотив је, кажу, жеља да књиге, у рукама читалаца, поново оживе баш у овој установи.

- Хтјела сам да овим књигама поново удахнем живот и овдје су вредније него код мене у стану на полицама. Жеља за то постоји дуго година и сад се некако десила и реализација. Ово је право мјесто, а можда подстакнемо још неког да учини исто, па донира бар једну књигу - каже Дубравка.

Ууправи библиотеке истичу да им је драго када суграђани препознају да је ова установа права ризница, којој ће даље повјерити на чување вриједне збирке, колекције и породичну заоставштину те врсте.

- Наши суграђани препознају да је ово права установа којој могу да поклоне своје мало богатство које ћемп ми на адектватан начин сачувати и у рукама наших читалаца оживјети - истиче Милосава Супић Вуковић, в.д. директора Народне библиотеке.

Од 460 наслова који су већ доступни читаоцима има различитих жанрова, од белетрискитке до стручне литературе. Посебно се могу обрадовати средњошколци, јер је дио ове донације литература предвиђена школском програму, али и они наслови који занимају баш ту популацију.