latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:30 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Дом народа напокон усвојио измјене Закона о кривичном поступку

Након бројних покушаја делегати Дома народа БиХ једногласно су измијенили одредбе Закона о кривичном поступку, које је Уставни суд, у јуну прошле године, прогласио неуставним.

Истраге тужилаца више неће моћи трајати унедоглед, нити ће свједоци безрезервно моћи да добију имунитет.

Измјене још треба да прихвате и бх. посланици, који су изгласали Измјене закона другачијег садржаја.

Једногодишња парламентарна агонија око неуставног Закона о кривичном поступку БиХ, резултирала је бројним неуспјелим измјенама, допунама, амандманима. И усљед тога чак и прекинутим сједницама домова.

Како је који парламентарац "свраћао" у посланичке или делегатске кабинете, тако су приједлози Измјена закона у процедури, узалуд "освитали". А онда на, вјероватно посљедњој сједници Дома народа у овом сазиву – једногласна подршка измјенама закона којима се ограничава својеврсна "самовоља" тужилаца.

Средоје Новић, предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа БиХ, каже да је огроман напредак у дијелу који се односи на имунитет свједока, који се односи на питање трајања истрага тужиоца и подизање оптужница, те обустављања истраге.

Истражне радње више неће зависити од "добре воље" и ажурности тужилаца. Рок за окончање истраге је шест мјесеци од дана издавања наредбе за спровођење истраге. Максимално још шест мјесеци, али само под условом да то претходно одобри главни тужилац и то код оних кривичних дјела за која је запријећена затворска казна од 10 година или тежа.

Ако истрага не буде окончана у овом року, сматраће се обустављеном и о томе ће поступајући тужилац, осим претпостављеног, морати да обавијести и стране у поступку. И да све детаљно образложи.

Обустављање истраге не значи истовремено и њен крај. Тужилац ће истражне радње моћи да обнови уколико се појаве нове чињенице односно докази. И неће моћи да испише оптужницу, без да је претходно испитао осумњиченог. Уз рокове у којима и главни и поступајући тужилац морају да предузму порписане радње, измјене закона подразумијевају и новитете за свједоке.

- Не може се више десити, као што је било у садашњем закону, да припадник неке терористичке организације или скупине може добити имунитет, ако свједочи на примјер у казненом дјелу кривотворења службене исправе што је заиста апсурд., наводи Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Законски дефинисано, без имунитета ће остати сви они свједоци који су истовремено осумњичени за друго кривично дјело за које је запријећена казна затвора од 10 година или дуже.

Од висине запријећене казне зависиће и прецизно дефинисане посебне истражне радње. Но све ове одредбе неће бити примјењиве ретроактивно, на већ започете истраге.

Халид Гењац, предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому народа БиХ, појашњава да се предмети који су у току завршавају по досадашњем закону, те да се ове измјене односе само на нове предмете.

Ове измјене резултат су ријетко виђеног компромиса унутар једног парламентарног Дома, што су спин "мајстори" у предизборно вријеме искористили за различите конструкције о којекаквим притисцима.

Но, несоноване спекулације само то и остају!

Наиме, Клуб Бошњака прихватио је амандмане на властите измјене које су захтијевали српски и хрватски делегати и то је, тврде на све три стране, резултирало договором.

Тако је бар у "горњем" дому стављена тачка на причу о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ.