latinica  ћирилица
12/09/2018 |  09:57 | Аутор: РТРС

Камење лети пред изборе

Крајње наелектрисана предизборна атмосфера у Републици Српској уочи предстојећих општих избора у октобру додатно је запетљана за викенд инцидентом у Челинцу.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

На полагању камена темељца за нови мост на реци Врбањи дошло је до сукоба између обезбјеђења предсједника Српске Милорада Додика и Драшка Станивуковића, одборника ПДП у Скупштини Бањалуке.

Међутим, потпуно је нејасно да ли је овај инцидент био спонтан или унапријед припремљен, као и да ли је то био покушај напада на Додика и Жељку Цвијановић, премијерку Републике Српске или се догодило - обратно?!

На ванредној конференцији за новинаре, предсједник Републике Српске је изјавио да он није никога ударио, већ да је ријеч о покушају изазивања инцидента у режији опозиције.

- Није се десио никакав инцидент. Нико никога овде није ударио. Неки су послали дјецу да донесу камење и ометају скуп у Челинцу - рекао је Додик и позвао на фер и поштену кампању.

Цвијановићева је додала да је ријеч о "посљедњој фази труљења опозиционог блока који је труо" и оцијенила да се ради о безобразлуку и невјероватном сценарију.

Међутим, лидери опозиционог Савеза за побједу најоштрије су осудили - напад предсједника Српске на Станивуковића, тврдећи да је Додику требало "само три дана у предизборној кампањи да покаже насилничко лице и да настави тамо где су његови послушници стали - са вријеђањем и батинањем неистомишљеника".

"Свако правдање Додиковог насилништва је неразумно и увредљиво", истиче се у саопштењу СЗП.

Станивуковић, који је познат по разним "перформансима" на рачун актуелне власти, касније је објаснио да је у руци заиста имао камен, али не да би њим гађао Додика, већ да би га он поставио у темеље новог моста.

Џевад Галијашевић, стручњак из области безбједности, тврди да није ријеч о међустраначком сукобу, већ унапријед изрежираном догађају.

- У недјељу је покушан напад на Додика, а само дан раније је нападнута главна тужитељка БиХ, Гордана Тадић. Та два инцидента не само што нису одвојена, већ доказују да је реч о стратегији која се користи при извршењу специјалних операција тајних служби. У конкретном случају, овде је планирани циљ изазивање немира у Републици Српској - тврди Галијашевић.

На питање која обавјештајна служба стоји иза свега, овај стручњак нема дилеме.

- Све указује на рад АИД, некадашње босанске тајне службе која је после низа контроверзи на крају расформирана. Међутим, кадрови АИД не само што и даље раде, већ су на челним позицијама у новоформираној Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ. Ту треба тражити стратеге ових догађаја - наводи Галијашевић.

Паралелни обавјештајни систем

Галијашевић упозорава да је у БиХ најозбиљнији проблем постојања паралелног обавјештајног система.

- Мада су под притиском Запада укинуте све ентитетске обавјештајне службе, очигледно је то учињено само на папиру, а у пракси је АИД уз сву логистичку и материјалну помоћ махом СДА, наставила несметано да ради унутар Федерације БиХ. "Рукопис" ове службе је препознатљив и Хрвати у Федерацији су више пута указивали на проблем да је АИД и даље жив, активан и опасан по мир у земљи. У сарадњи са страним службама и послушницима из Савеза за промјене, примјењена је стратегија позната у коришћењу такозваних специјалних операција. Политичка кампања је ту само повод, а не и циљ свега - закључује Галијашевић.

Аутомобил чекао

Станивуковић је на свом Фејсбук профилу објавио видео-снимак инцидента на којем се види како држи камен у руци и како се гура са неким, а затим и како тврди да га је управо ударио Додик. Али, на снимку се види једино гурање са чланом обезбјеђења председника. Алтернативна телевизија је објавила снимак на коме се види да су Станивуковића у аутомобилу чекали Игор Црнадак, министар спољних послова у Савјету министара и његов возач, што може да укаже да је планирано изазивање инцидента.

Извор: www.vesti-online.com