latinica  ћирилица
12/09/2018 |  10:09 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Јункер: Јединство ЕУ гарантује заштиту интереса

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је данас да јединствена Европа може да штити своје заједничке интересе и да је ЕУ гарант мира.
Жан-Клод Јункер - Фото: Getty Images
Жан-Клод ЈункерФото: Getty Images

Јункер је у годишњем говору о стању ЕУ пред Европским парламентом подсјетио на неочекивано избијање рата 1914. године, када је читав континент био затечен, јер је 1913. била "сунчана и оптимистична".

"Не сугеришем да смо на ивици сличне катастрофе у Европи. ЕУ је гарант мира. Хајде да уживамо у томе што живимо на континенту мира, на конитиненту који ужива у миру захваљујући ЕУ", рекао је Јункер.

Он је напоменуо да треба указати "више поштовања Унији" и одбранити европски начин живота.

"Хајде да усвојимо патриотизам који није уперен против других и да одбацимо рефлексно национално које напада друге и тражи жртвене јарце умјесто да потражи рјешења која нам омогућавају да боље коегзистирамо", додао је предсједник Европске комисије.

Он је нагласио да је ЕУ, када је уједињена, сила која се не може игнорисати.

"Неки у Европи су задовољни споразумом који сам постигао са предсједником САД Доналдом Трампом. Неки су били изненађени. Када год Европа говори једним гласом, можемо да намећемо своје ставове другима", изјавио је Јункер.

Он је напоменио да Унија мора бити више независна у домену одбране.

Предсједник Европске комисије је рекао да ће правила ЕУ о љетњем и зимском рачунању времена бити укинута и да ће бити омогућено државама чланицама да саме о томе одлучују.

Јункер је предложио успостављање новог савеза ЕУ и Африке ради отварања десет милиона радних мјеста у Африци и стварања оквира за привлачење више приватних инвестиција на тај континент.

Он је нагласио да Африци није потребна милостиња, а да је Унији потребно партнерство са тим континентом.