latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:36 | Аутор: СРНА

Богданић: Српска увела ред у домове за боравак старих лица

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да је Српска донијела Стратегију за бригу о старим лицима, те да је у знатној мјери уведен ред у домове за боравак старих.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

На отварању шесте регионалне конференције посвећене квалитету услуга у домовима гдје бораве лица треће животне доби у Бањалуци, Богданић је навео да у Српској постоји 35 приватних домова за старе и да је ово област која заслужује посебну пажњу, с обзиром на то да ће потреба за домовима у наредном периоду бити све израженија.

"Прописујемо стандарде за све оне који планирају градњу објеката за боравак старих лица, да на почетку знају шта тај објекат треба да има, како да корисници услуга буду здравствено заштићени, да цијена буде прилагођена и слично", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци прије почетка конференције.

Према његовим ријечима, упрокос чињеници да су западна тржишта посебно заинтересована за његоватеље, домови за старе у Српској до сада нису имали проблем са недостатком радне снаге.

Директор Геронтолошког центра у Бањалуци Винко Лолић подсјетио је да је 2010. године у Бањалуци потписан протокол између четири најрепрезентативнија дома на протору бивше Југославије.

"Створена је асоцијација у којој је наш дом, затим домови из Словеније, Црне Горе и Србије, а све с циљем да радимо на квалитету услуга и побољшању услова боравка наших корисника", рекао је Лолић.

Он је додао да је Геронтолошки центар у Бањалуци, који је и домаћин данашње конференције, достигао завидан ниво услуга, те да у томе велику улогу има Министарство здравља и социјалне заштите Српске.

"Тренутно имамо 317 корисника и, нажалост, не можемо да примимо све заинтересоване, те увијек имамо листу чекања", напоменуо је Лолић.

Директор Директората социјалне и дјечије заштите у Министарству рада и социјалног старања у Црној Гори Горан Шовија нагласио је да су овакве конференције у интересу свих који раде у социјалној заштити и домовима за стара лица.

"Кроз овакве едукације и размјену искустава значајно се побољшао квалитет стручног рада у домовима за стара лица. Оно по чему се Црна Гора разликује од региона је да немамо регистрован ниједан приватни дом за стара лица. Наша три дома су капацитета 570 мјеста и заиста постоји потреба за проширењем", навео је Шовија.