latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:51 | Аутор: СРНА

Китаровић: Нема екстремизма - веома смо либерални

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић тврди да је Хрватска једна од либералнијих земаља ЕУ и негира екстремизам у тој држави.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

У интервјуу аустријском "Клајне цајтунгу" она истиче да у Хрватској постоје и лијеви и десни екстреми, али наводи да они не представљају опасност за демократију.

Китаровићева за све криви комунизам и тврди да је /у Југославији/ Хрватима било забрањено да помињу своје поријекло.

"Умјесто да кажемо: `Ја сам Хрват`, морали смо рећи: `Ја сам из Хрватске`. Ономе ко би исказао свој национални понос пријетио је затвор", тврди Китаровићева.

Она наводи да је одрасла у комунизму, те да је једино жељела да изађе из тог система.

"Хтјела сам да будем слободна, да бирам у продавници између разних врста јогурта и да не морам властима говорити колико ће ми хљеба требати сљедеће седмице", тврди Китаровићева.

У СФРЈ су Хрвати били конститутиван народ, а СР Хрватска конститутивна република са химном и другим обиљежјима, док су у врху Комунистичке партије и савезне државе редовно били заступљени хрватски кадрови.

Китаровићева брани политику земаља које се противе пријему миграната и наводи да хрватски муслимани страхују за свој положај због појединаца који долазе "под лажним разлозима да би агитовали за радикалне идеје".

"Не могу осудити ни Мађарску ни Италију. Европа не може на плећима носити терет биједе цијелог свијета", наводи Китаровићева.