latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:27 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Обољелим од туберкулозе доступни најефикаснији лијекови

Обољелим од туберкулозе у Републици Српској доступни су најефикаснији лијекови у болницама и апотекама - антитуберкулотици које у потпуности финансира Фонд здравственог осигурања Српске, а недавно је обезбијеђен и лијек левофлоксацин за лијечење мултирезистентне туберкулозе.
Фонд ПИО Републике Српске, филијала Бања Лука - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике Српске, филијала Бања ЛукаФото: РТРС

"Република Српска у корак прати свјетске смјернице за лијечење и превенцију овог заразног обољења. Захваљујући томе се из године у годину смањује број обољелих, упркос глобалном тренду пораста", саопштено је из Фонда.

Према подацима Института за јавно здравство, у Српској су у току 2017. године пријављена 234 обољела од туберкулозе, у 2016. било их је 306, а годину раније 353 особе, наводи се у саопштењу.

Из Фонда наводе да је ријеч о терапијама које Свјетска здравствена организација препоручује у лијечењу туберкулозе.

"Осим лијекова који су од раније доступни обољелим од туберкулозе, недавно је обољелима обезбијеђен и нови лијек, левофлоксацин, и то за лијечење мултирезистентне туберкулозе, чиме се додатно побољшава квалитет здравствене заштите обољелих од ове заразне болести", напомиње се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске, осим лијекова, финансира у цијелости и дијагностику, лијечење и друге услуге здравствене заштите за осигуранике обољеле од туберкулозе.

У саопштењу се подсјећа да се треће недјеље септембра сваке године обиљежава недјеља борбе против туберкулозе, са циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести и значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

"Ријеч је о заразној болести од које се некада масовно оболијевало и умирало, али која поново има глобални тренд пораста. Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета и данас је најсмртоноснија заразна болест", напомињу из Фонда.

Према подацима Свјетске здравствене организације, око 4.000 особа сваки дан у свијету умре због ове болести, углавном у земљама у развоју, у сиромашним и маргинализованим заједницама.