latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:12 | Аутор: СРНА

Одбачена жалба бившег припадника ОБА

Уставни суд БиХ одбацио је као недопуштену апелацију бившег припадника Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Мухидина Башића поднесену против рјешења Тужилаштва БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Башић, којег је Суд БиХ осудио за ратни злочин силовања на подручју Вареша док је био припадник такозване Армије БиХ, поднио је пријаву против рјешења Тужилаштва БиХ од 20. новембра 2017. године, којим је донесена наредба о обустављању истраге против трећег лица.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је Срни да је Уставни суд БиХ на јучерашњој сједници великог вијећа одбацио Башићеву апелацију као недопуштену зато што је инкопатибилна са Уставом БиХ.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је 2014. године Башића и Мирсада Шијака на затворску казну од по седам година за силовање једне особе у Варешу 1994. године.

Првостепеном пресудом Башић и Шијак су у јануару 2013. године осуђени по Кривичном закону БиХ на по седам година затвора, а Апелационо вијеће је пресуду изрекло по закону бивше Југославије.

Пресудом је потврђено да су Башић и Шијак у јутарњим часовима у згради "Шумарства" у Варешу са још два непозната лица силовала женску особу која је тај дан дошла у посјету брату у затвор.

Башић је у то вријеме био начелник ратног Одјељења Службе државне безбједности у Олову, а Шијак војни полицајац у саставу 122. лаке бригаде такозване Армије БиХ.

Башић је ухапшен док је обављао дужност начелника Сектора за борбу против организованог криминала у ОБА.

Мијан је саопштио да је Велико вијеће Уставног суда БиХ одбацило као неосноване двије апелације НИГД "Дневне независне новине" на пресуде Окружног суда и Основног суда у Бањалуци поводом клевете, повреде части и угледа тужилаца.

Једна апелација односила се на пресуде Окружног суда и Основног суда у Бањалуци за повреду части и угледа у спору "Независних" и бившег шефа крим полиције Полицијске станице Лазарево у Бањалуци Горана Војводића.

Одбијена је као неоснована и апелација против пресуде Окружног суда у Бањалуци из марта 2016. године у спору за клевету између "Независних" и компаније "Хит-експорт импорт" из Лакташа.