latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:26 | Аутор: vecernjenovosti

Београд: Из Жељезничког музеја украдена локомотива непроцјењиве вриједности

Објелодањена невјероватна крађа вриједних експоната из депоа Жељезничког музеја испод моста Газела. Ненад Војичић, директор музеја: Чували смо простор док га није преузео "Београд на води"
Београд: Уништена локомотива - Фото: Novosti.rs
Београд: Уништена локомотиваФото: Novosti.rs

Локомотива стара 154 године, непроцјењиве вриједности, старија од "Жељезница Србије" исјечена је и изнесена у дијеловима из депоа Жељезничког музеја још 31. августа! Уникатно шинско возило из музејске колекције украдено је са још неколико експоната из зграде која се налази испод моста Газела у центру престонице, а директор музеја Ненад Војичић каже, за "Новости", да су били немоћни да ово спријече.

- Добио сам обавјештење 31. августа увече од човјека који је повремено обилазио халу, да је ухватио екипу од 16 људи, који су бренерима сјекли локомотиву. Они су га примијетили и хтјели да га нападну, али им је побјегао и отишао право у полицијску станицу да пријави крађу. Док је полиција дошла, они су већ побјегли - прича, за "Новости", Војичић. - Остали смо без уникатне локомотиве која је припадала серији сличних жељезничких машина, које су се користиле у изградњи Суецког канала.

Зграда у којој су се вриједни експонати налазили била је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика, а за сигурност артефаката који су се овде налазили био је одговоран Музеј жељезнице. Депо се налазио у склопу Ложионице код Мостарске петље, која планом изградње "Београда на води" није била предвиђена за рушење, већ је требало да постане објекат културе - Арт ложионица.

- Наши људи су све до прије мјесец дана даноноћно обилазили овај простор, све док га није преузео "Београд на води" - прича Војичић. - Неко је на миру радио данима, јер је једна локомотива однесена, а друга исјечена у комаде! Сада су нам уништили нешто што свијет нема. Сви су знали шта се налази у Депоу музеја, али нису ништа предузели да се локомотиве заштите!

Послије крађе, Војичић тврди да из "Београда на води" није добио никакво објашњење.

Како незванично кажу из "Београда на води", они нису преузели поменуту локацију и нису били надлежни за безбједност експоната у депоу.

Осим локомотиве, уништено је и седам стругова, двије вертикалне бушилице и ручно кован вагон.

ЖЕСТОКА ОСУДА ВАНДАЛИЗМА

Завод за заштиту споменика културе града Београда осудио је чин вандализма у ложионоци некадашње Главне жељезничке станице.

- Окретница, ложионица и водоторањ Жељезничке станице, као и Савска улица уживају статус претходне заштите, и као такви морају бити сачувани од даљег пропадања и девастације попут случаја уништавања експоната - истакла је в. д. директора Завода Оливера Вучковић.

Представници свих релевантних институција, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Музеја науке и технике и Историјског музеја Србије изаћи ће на терен, процијенити штету и дати услове и мјере за санацију постојећег стања.