latinica  ћирилица
12/09/2018 |  17:43 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Јовић: Примијењен нови Закон о дјечијој заштити

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић истакао је да су примијењени сви елементи новог Закона о дјечијој заштити у Српској, те да корисници редовно уживају сва права која су им законом обезбијеђена.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: РТРС
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: РТРС

"Веома смо посносни на Фонд дјечије заштите, ресорно министарство и центре за социјални рад, с обзиром на то да је све брзо реализовано и да су корисници у континуитету остваривали права", рекао је Срни Јовић, који је данас у Теслићу отворио дводневну едукацију за стручна лица која раде на пословима дјечије заштите у центрима за социјални рад из Републике Српске.

Он је објаснио да ће учесницима скупа бити представљене нове функционалности информационог програма за вођење и исплату права дјечијег фонда.

"Прије двије године ми смо почели да улажемо у информациони систем којим добијамо бољу контролу како би средства била додјељена корисницима који испуњавају услове за то", рекао је Јовић и додао да не постоји могућност злоупотребе с обзиром да се сада може исконтролисати сваки предмет од подношења захтјева па до исплате.

Он је захвалио Влади Српске на финансијској помоћи како би Фонд исплатио сва додатна права, као и Уницефу који пружа подршку у организацији оваквих едукација.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић рекла је да ће на дводневној едукацији бити ријечи о информационом систему и његовој примјени у пракси, као и увођењу додатних права који су захтјевали ангажман радника центара за социјални рад и координацију са Фондом за дјечију заштиту.

"Задовољство је видјети данас да је систем социјалне заштите у Српкој доста добро увезан и да крајњи корисници, односно дјеца и њихове породице нису чекали да добију финансијска средства и подршку", изјавила је Сладојевић.

Вођа програма социјалне заштите Уницефа у БиХ Селма Казић рекла је да у БиХ постоје добри документи, стратегије и политике о социјалној заштити, али да је њихово спровођење спорно.

"Оно што Републику Српску чини посебном у БиХ је само постојање дјечијег фонда и начина на који се прикупљају средства за фонд, што је веома добро. За разлику од Федерације БиХ у којој су ова комплетна права стављена на ниво кантона и присутна је огромна дискриминација међу дјецом", изјавила је Казићева.

Она каже да од десет кантона, пет уопште не исплаћује дјечији додатак, а у кантонима који их исплаћују износ се креће од 12 КМ до 50 КМ.