latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:35 ⇒ 19:26 | Аутор: РТС

Бањалука- Претпремијера филма "Заспанка за војнике" (ВИДЕО)

Филм "Заспанка за војнике"редитеља Предрага Гаге Антонијевића биће претпремијерно приказан 21. септембра у Бањалуци, а свачана премијера је заказана за 2. октобар у Сава Центру, док ће на редовном репертаору биоскопа широм Србије бити од 4. октобра.
Филм "Заспанка за војнике" - Фото: nezavisne novine
Филм "Заспанка за војнике"Фото: nezavisne novine

"Заспанка за војнике" је прича о војницима једне тобџијске батерије у Првом свјетском рату који су као и стотине хиљада других учинили да слава српске војске постане бесмртна.

Неки од њих били су младићи којима је то био први рат као главном јунаку Стевану, тек свршеном студенту биологије, кога отац прати у рат не знајући да ли ће га икад више видјети, други већ прекаљени ратници, а опет само сељаци који ће у тренуцима предаха мислити на своје породице и родне њиве.

Окупљени са свих страна Србије и бескрајно различити, кроз све тешке дане и битке постају једно у одбрани отаџбине.

Ово је прича о њиховом херојству и пријатељству, прича о слози и заједништву без кога нико од њих не би преживио, а преживио је само један и Антонијевићев филм је његово сјећање на ратне другове, уједно и сјећање на пола милиона погинулих српских војника у Првом свјетском рату, над чијим гробовима цвјета мали плави цвијет заспанка.

У овој ратној драми, за који сценарио потписују Наташа Дракулић и Антонијевић улоге тумаче Љубомир Бандовић, Марко Васиљевић, Вук Јовановић, Марко Павловски, Ненад Окановић, Марко Гверо, Александар Ђурица, Иван Ђорђевић, Никола Илић, Милица Михајловић, Тихомир Арсић, Тара Јевросимовић, Наташа Нинковић, Радош Бајић, Вук Костић и Небојша Глоговац.