latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:52 ⇒ 13/09/2018 | 08:41 | Аутор: РТРС

Из Бањалуке авионом за три европска одредишта

Увођење три авио – линије из Бањалуке, представља велику развојну шансу за бањалучку регију, али и цијелу Републику Српску, истакли су премијерка Жељка Цвијановић и директор Аеродрома Бањалука, Душко Ковачевић. Велику добит очекују и у Привредној комори Републике Српске, и поручују да су аеродроми, свуда у свијету, покретачи развоја регије.

Унапређење и јачање привреде, туризма и путничког саобраћаја, само су неке од развојних могућности које се отварају развојем и оживљавањем бањалучког аеродрома, поручила је премијерка Жељка Цвијановић, на конференцији "Аеродром Бањалука у функцији развоја регије", коју је организовала Привредна комора.

Влада и предузеће "Аеродроми Српске" уложили су, каже премијерка, много труда на развоју бањалучког аеродрома, иако нису добили никакву подршку са нивоа БиХ, за разлику од аеродрома у Сарајеву, Тузли и Мостару. Очекује да ће велики број људи, који су раније ишли на друге аеродроме у региону, убудуће користити аеродром у Бањалуци.

"Оно што је наш циљ и за што постоји оправдано очекивање, а то знамо од компанија које су радиле анализу, јесте могућност да бањалучки аеродром буде аеродром регионалног типа. Ја сам имала прилику да видим те анализе и видјела сам на основу чега они црпе тај свој оптимизам и да ће ово бити успјешна ствар", рекла је Цвијановићева.

На основу очекивања, број путника са бањалучког аеродрома би, са овогодишњих око 23.000, већ наредне године требало да буде већи од 100.000, према неким процјенама чак и 120.000. Према до сада доступним подацима, продаја карата, за сва одредишта, иде веома добро.

"Ово је историјски моменат за наш аеродром и срећан сам што у том погледу имамо веома отворену подршку предсједника Владе Српске. Да није било госпође Жељке Цвијановић, не бисмо данас имали `Рајанер` и, од октобра, летове према три европске дестинације, према Мемингену, Стокхолму и Бриселу", истиче директор Аеродрома Бањалука Душко Ковачевић.

Горан Рачић, директор Подручне привредне коморе Бањалука, наглашава да процјене говоре да сваки путник, у просјеку, током летова, потроши око 200 евра. Он додаје да, ако у наредне три године планирају око 250.000 путника пута 200 евра, може да се види који је то бенефит за цијелу друштвену заједницу.

Већ се размишља и о увођењу још двије линије од наредне године, највјероватније за одредишта у Аустрији и Швајцарској, а требало би да буде повећан и број чартер линија у љетњој сезони.

Осим тога, премијерка је открила да поред "Рајанера" постоје још двије звучне авио-компаније које настоје да остваре контакт са "Аеродромима Српске" и представе своје пословне понуде.

"Једна од њих жели да на регионални начин посматра цијели простор бивше Југославије и да се прави компанија која ће обухватити и покрити све ове аеродроме који нису најфреквентнији, али постоје у регији и да се на тај начин организује транспорт. Ја то подржавам", додаје Цвијановићева.

Циљ Конференције "Аеродром Бањалука у функцији развоја регије" био је да свим заинтересованим странама у процесу развоја авионског саобраћаја у Републици Српској, представи прилике за развој које нуди унапређење Аеродрома Бањалука.

Конференцији су присуствовали бројни министри Српске, представници партнерских аеродрома из окружења, начелници локалних управа, представници туристичких организација и агенција, привредници из области туризма и саобраћаја и представници компанија које имају велики обим спољнотрговинске размјене.