latinica  ћирилица
12/09/2018 |  20:05 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Вукотићу одређен једномјесечни притвор

Други основни суд у Београду одредио је притвор до 30 дана Јовици Вукотићу из Котора којег медији називају вођом "шкаљарског клана" - организоване криминалне групе из Црне Горе.

Вукотић, који је довођен у везу са бројним криминалним радњама у Србији, Црној Гори и другим европским земљама, изручен је прије два дана Србији из Турске, гдје је ухапшен.

Портпарол суда Ирина Ковачевић рекла је да је Вукотићу притвор одређен због опасности од бјекства и бојазни да не понови кривично дјело - фалсификовање исправе у продуженом трајању, односно посједовање фалсификованог пасоша са којим је ухапшен у Турској прије два дана, јавили су београдски медији.

Приликом хапшења у Турској Вукотић је користио лажни македонски пасош.
За кривично дјело фалсификовање исправе запријећена је казна затвора од три мјесеца до пет година.

Вуковић је држављанин Србије и Црне Горе.

Београдски медији раније су јавили да је Вукотић означен као вођа организоване криминалне групе "шкаљарци", а да су грчке власти 2017. године расписале црвену међународну потјерницу за њим због кријумчарења 136 килограма кокаина.

У Грчкој је против њега већ подигнута оптужница која га терети за трговину наркотицима, али постоји могућност да предмет буде уступљен властима Србије.

Осим шверца дроге, "шкаљарска група" се доводи у везу са убиствима, нелегалним држањем оружја и другим кривичним дјелима.

Безбједносне службе означиле су Јовицу Вукотића као једног од вођа "шкаљарског клана", са братом Игором Вукотићем и суграђанином Игором Дедовићем.

"Шкаљарска група" је позната и по рату са "кавачким кланом" у којем је до сада на обје стране у Црној Гори и Србији убијено више од 30 људи.

Отворени сукоб двије групе почео је крајем 2014. године када је у шпанској луци Валенсија нестало 300 килограма кокаина.