latinica  ћирилица
13/09/2018 |  08:13 | Аутор: Независне

Хрватска помјерила рок за мост на Сави

Иако је првобитно било најављено да ће након два одгађања у августу и једног одгађања у јулу Хрватска средином септембра расписати тендер за изградњу моста на Сави код Градишке, то се није догодило.
Мост на Сави - Фото: илустрација
Мост на СавиФото: илустрација

Из те државе, ипак, увјеравају да је, иако је поново дошло до одгађања, предвиђено да расписивање тендера буде обављено током овог мјесеца.

Како је саопштено из Министарства мора, промета и инфраструктуре Хрватске, које је задужено да распише тендер за избора извођача радова, због потребе усаглашавања документације с бх. страном дошло је до, како кажу, мањег помјерања рокова.

"Тендер који претходи објави тендера биће спреман у овом мјесецу, а објава је предвиђена планом 'Хрватских цеста', слиједом којег је развидно и осигурање финанцијских средстава за реализацију истога. Такође, сматрамо битним  напоменути како су се радне групе укључене у реализацију овога пројекта редовно састајале и одрађивале све предвиђене активности", саопштено нам је из Службе за односе с јавношћу тог министарства.

Истине ради, средином ове године Влада Хрватске је први пут у протеклих десетак година изградњу моста, укупне вриједности око 30 милиона евра, од чега Хрватска плаћа половину, уврстила у свој финансијски програм, а извршила је и скоро потпуну експропријацију земљишта за мост и за прикључне саобраћајнице. Такође је обезбиједила и већи дио средстава од око 70 милиона евра за изградњу прикључних саобраћајница на аутопут Загреб - Београд. Новац за оба ова пројекта највећим дијелом обезбиједили су из европских саобраћајних фондова.

Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, каже да је с бх. стране све обављено на вријеме, а да се чека на Хрватску да испуни свој дио обавеза.

"Ми на неке ствари не можемо утицати, али и даље нећемо престати да инсистирамо. Остајемо при чврстом опредјељењу да се све заврши што је неопходно за расписивање тендера", рекао је Јуско за "Независне".

Николина Трнинић, портпарол Министарства саобраћаја и веза РС, каже за "Независне" да је усаглашена тендерска документација, што је био главни разлог неколико претходних одгађања, али да се за расписивање тендера чека Хрватска.

Добрила Мајсторовић, портпарол "Аутопутева РС", нам је рекла да се сваки дан очекује да Хрватска обавијести нашу страну да су спремни за расписивање тендера.

Меморандум о сагласности за припрему и изградњу аутопута између Бањалуке и Градишке и прикључка на аутопут Загреб - Липовац, на паневропском коридору X у подручју постојећег чвора Окучани, потписан је давног 21. априла 2004. године. Као кључни заједнички објекат предвиђен је нови гранични мост преко ријеке Саве с прикључним дионицама до постојећих цеста на обје стране. Контактне тачке за мост усаглашене су 15. маја 2007. године, а "Хрватске аутоцесте" су 19. априла 2010. године потписале уговор за израду цјелокупне пројектне документације за мост и прибављање одобрења за грађење с Грађевинским факултетом из Загреба.

Споразум о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Градишке и прикључних граничних дионица међудржавне цесте Е-661 Савјет министара БиХ и Влада Хрватске потписали су 3. новембра 2011. године.

Након још неколико одржаних састанака на инсистирање хрватске стране дошло је до ревизије пројекта моста, а послије тога је дошло до нових вишегодишњих одгађања због тражења средстава за финансирање изградње од стране ЕУ.