latinica  ћирилица
13/09/2018 |  11:05 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Савановић: Распустити Институт за нестала лица БиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да Институт за нестала лица БиХ није оправдао своје постојање због опструкције у процесу тражењу несталих Срба, те да ту институцију треба распустити.

"У сарадњи са Организацијом породица погинулих и несталих настојаћемо да се ова институција распусти, те да се овај процес врати у надлежност Републике Српске", истакао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је констатовао да Институт за нестала лица БиХ није урадио ништа да убрза процес тражења несталих лица због чега је и основан, посебно када је ријеч о српским жртвама рата на подручју Федерације БиХ - Сарајева, Озрена и многих других мјеста на којима су страдали српски борци и цивили.

Према његовим ријечима, процес тражења несталих Срба имао је смисла до када је тај посао радила Комисија за нестала лица Републике Српске, а застој у тражењу несталих настао је када је тај процес прешао у надлежност Института за нестала лица БиХ 2008. године.

Савановић је рекао да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 23.184 бораца Војске Републике Српске, а погинуло је и нестало око 10.000 цивила.

Он је додао да Република Српска трага за још 1.662 нестала српска борца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 650 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.

Савановић је рекао да ће у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у суботу, 15. септембра, у Бањалуци бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Службеник за односе с јавношћу у ресорном министарству Бранка Шљивар рекла је да ће програм обиљежавања почети у 10.00 часова у храму Христа Спаситеља у Бањалуци служењем парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Шљиварева је додала да је у 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија", док је у 12.00 планирано полагање вијенаца на Спомен-костурницу на Новом гробљу у Бањалуци.

Секретар Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац указала је на поражавајући податак да је за девет мјесеци ове године идентификовано свега шест лица српске националности, од чега је пет идентификовано у Загребу и Београду, а свега један у Републици Српској.

Граорац је рекла да породице погинулих и несталих годинама указују на проблем застоја у процесу тражења несталих Срба од формирања Института за нестала лица БиХ.

Она је рекла да ће Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица поводом 15. септембра - Дана несталих и погинулих прије парастоса, у 9.30 часова у дворишту храма Христа Спаситеља поставити изложбу "Опомена", која је рађена заједно са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

"Изложба говори о страдању Срба од 1991. до 1995. године", истакла је Граорац.

Граорац је додала да ће све општинске организације породица погинулих и несталих сутра обиљежити Дан несталих и погинулих у Републици Српској парастосом у црквама и код спомен-обиљежја.