latinica  ћирилица
13/09/2018 |  14:08 ⇒ 23:15 | Аутор: СРНА

За Бању Дворови 200.000 КМ, за РК Борац 100.000 КМ

Влада Републике Српске обезбиједиће 200.000 КМ новчане помоћи за нормализацију финансијског стања у Јавној установи Бања "Дворови" у Бијељини, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу након данашње сједнице.
Влада - сједница - Фото: СРНА
Влада - сједницаФото: СРНА

Бања "Дворови", која је основана 1986. године са задатком поливалентног кориштења геотермалне енергије има 57 запослених радника и свих година постојања, највећи приход остварује од здравствених услуга из домена физикалне медицинске рехабилитације, а, осим тога, бави се и пружањем туристичко-угоститељских услуга.

"Претходних година, у интересу пацијената, на терет установе пружаби је знатно више услуга у односу на уговорени износ са Фондом здравственог осигурања Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Из Владе напомињу да је у претходних десетак година, пружено бесплатних услуга медицинске рехабилитације у износу од преко 1.200.000 КМ, што се одразило на свеукупно стање у установи.

"Такође, руководство у установи се суочава са великим проблемима и кашњењима у измирењу обавеза, те су биланси у установи оптерећени значајним износима законских затезних камата и пословањем са губитком", додаје се у саопштењу.

У Влади подсјећају да је у децембру 2010. године Бања "Дворови" претрпјела велику штету у поплавама, као и у мају 2014. године, али у много већој размјери, када су сви објекти бање претрпјели знатна оштећења која још нису санирана.

Влада Републике Српске данас је одобрила једнократну финансијску помоћ од 100.000 КМ Рукометном клубу "Борац м:тел" Бањалука.

Влада Републике Српске задужила је данас Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе 69.523 КМ за санацију штете у Основној школи "Радоје Домановић" Осјечани код Добоја.

Ова школа, коју похађају 272 ученика распоређена у 20 одјељења, оштећена је у невремену 8. јуна. У објекту централне школе запослено је 58 радника.

Влада Српске задужила је Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе 93.600 КМ /са ПДВ-ом/ за прву фазу радова на изградњи школског објекта за Подручно одјељење Горњи Теслић, које је у саставу Основне школе "Иво Андрић" Ђулићи.

Укупна средства потребна за изградњу новог објекта, према документацији коју је доставила школа, износе 316.529 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саставу школе се тренутно налазе три подручна одјељења, од којих је најбројније Подручно одјељење у Горњем Теслићу.

Захтјев школе, који је упућен ресорном министарству, односи се на изградњу новог објекта на мјесту гдје се налазе двије школе које су у лошем стању и које је неопходно срушити.

Основну школу "Иво Андрић" Ђулићи похађа 466 ученика распоређених у 27 одјељења, а у објекту централне школе запослено је 38 радника.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о спроведеним активностима на пројекту "Подстицање обновљивих извора енергије" - компонента издавање дозвола и лиценци у Републици Српској, те информацију о стратешким активностима које спроводи општина Градишка.

Влада Републике Српске одобрила је на данашњој сједници у Бањалуци 2.913.245 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 1.083 радника из 79 предузећа.

Ријеч је о радницима који су у процесу стечаја предузећа остали без посла или су испунили услов за старосну пензију, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Фонду ПИО Републике Српске је у вези с тим распоређено 2.887.526 КМ, од чега 2.095.791 КМ за измирење доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике Индустрије конфекције "Новотекс" из Требиња, Дрвне индустрије "Омар" Кнежево, "Фруктона" Бањалука, Опште земљорадничке задруге "Калиновик" из Калиновика, Јавно-комуналног предузећа "16. октобар" из Пелагићева, предузећа за производњу и прераду металних конструкција и сервисне опреме "Металрад" из Модриче и МДП УНИС Источно Сарајево ЗДП Творница котрљајних лежајева са Сокоца.

Износ од 791.735 КМ распоређен је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 115 радника из 69 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО до 31. јула ове године, у складу са рјешењем Владе Српске од 11. јануара 2018. године, који са уплатом наведених средстава стичу услове за старосну пензију.

Заводу за запошљавање Републике Српске распоређено је 25.718 КМ за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике предузећа у стечају - Трудбеник ФПА из Добоја, "Декоратива" из Гацка и ОДП "Клаоница и фабрика за прераду меса" са Хан Пијеска, а допринос за пензијско и инвалидско осигурање биће измирен у наредном период.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о исплати 500.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе.

За 14 неразвијених општина - Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово, додијељени су износи од 13.375 КМ до 16.300 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

За изразито неразвијене општине - Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи, додијељени су износи од 13.640 КМ од 16.300 КМ.

Влада је на данашњој сједници прихватила информацију о потреби изградње и опремања медицинског кампуса у Бањалуци, који подразумијева Медицински факултет, Центар за образовање и истраживања, Факултет здравствене његе и Средњу медицинску школу, те о санацији и реконструкцији објеката Матернитеа и Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

"Влада задужује Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да покрену иницијативу према Европској инвестиционој банци за обезбјеђење 100 милиона евра за изградњу и реконструкцију тих објеката", наведено је у саопштењу.