latinica  ћирилица
13/09/2018 |  17:47 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Европа враћа мигранте и ставља рампу на границе; БиХ тек слиједе проблеми

Док у БиХ мигранти несметано пристижу, Европска комисија предлаже повећање броја припадника Фронтекса, европске граничне полиције - на чак десет хиљада, који ће имати неупоредиво већа овлашћења.

Вијест је додатно забринула грађане Унско-санског кантона. Питају, да ли то значи да ће БиХ, дефинитивно постати задња станица за мигранте?

Гранични прелаз Изачић данас – сјеверозападна граница БиХ са Хрватском, и последња станица миграната на путу ка Европској Унији.

Овуда даноноћно пролазе мигранти на илегалном путу ка Хрватској. Потврђује то и Фадил Челебић који станује надомак граничног прелаза.

"Неко вријеме се смањио број миграната, и сад су кренули опет. Свако вече их има, и ми морамо надзирати куће. Код моје сестре кућа је проваљена. Код комшије исто. Седам кућа овдје већ је проваљено", каже Фадил.

Ово је свакодневица мјештана пограничног појаса.

Захид Халилагић истиче да све изгледа као једна војна јединица која маршира цестом, а народ се пита шта је ово.

Со на рану овим људима, додао је, кажу, приједлог Европске комисије о додатној заштити граница Европске уније.

Поред повећања броја припадника, европска гранична полиција добила би и неупоредиво већа овлашћења, па чак и она извршна. Циљ је по сваку цијену спријечити илегалне уласке у ЕУ.

Поред провјере идентитета, и депортације људи који нису добили азил и морају се вратити у земље из којих су дошли, припадници Фронтекса моћи ће чак и улазити у треће земље, попут БиХ, Србије или Црне Горе и тамо извршавати задатке, односно пружати подршку националним полицијама )

Због све већег прилива миграната, и већ сада за њих затворених европских граница, БиХ ће, изгледа, извући најдебљи крај. Европа ипак, нема јединствену политику о питању миграната, тврди шеф дипломатије Луксембурга, Жан Аселборн.

Без обзира на европске приједлоге и одлуке, мигранти из Унско-санског кантона не одустају од покушаја илегалног преласка хрватске границе.

Али из Пакистана каже да је покушао већ три пута прећи границу, али да га је хрватска полиција ухватила и вратила назад.

Јасмин из Сирије наводи да их полиција стално хвата и враћа у БиХ.

"Сада нам је остало да чекамо и видимо како ће се ситуација одвијати", истиче Јасмин.

Улазак миграната у Европу све је неизвјеснији, али је извјесно да ће се, и поред увјеравања бх. институција, мигранти још дуго задржати у овој, по европским стандардима, трећој земљи.