latinica  ћирилица
13/09/2018 |  18:12 ⇒ 18:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Петров и Боширов негирају умијешаност у тровање Скрипаљевих

Александар Петров и Руслан Боширов, које је Велика Британија оптужила за тровање бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, данас су демантовали да су то урадили и истакли да очекују извињење када се открију прави кривци.
Александар Петров и Руслан Боширов (фото: rt.com) -
Александар Петров и Руслан Боширов (фото: rt.com)

Петров и Боширов изјавили су у интервјуу за Спутњик и Раша тудеј да су то њихова права имена и потврдили да су они на фотографијама које је објавило Британско државно тужилаштво, али су негирали да су на било који начин били умијешани у тај инцидент.

Британија је сигурна да су двојица руских држављана, који су се данас појавили на руској државној телевизији, војни обавјештајци које је полиција идентификовала као осумњичене за тровање Скрипаља, саопштио је британски Форин офис.

Коментаришући њихове изјаве, портпаролка британске владе је рекла да је "влада сигурна да су њих двојица официри руске војнообавештајне службе ГРУ, који су користили разорно токсично, илегално хемијско оружје на улицама Британије", преноси Ројтерс.

"Више пута смо позивали Русију на одговорност за оно што се у марту догодило о Солзберију. Данас - баш као што смо видјели - одговорили су збуњивањем и лажима", закључила је портпаролка, а пренио је Танјуг.

Потврдили су да су у вријеме када се десио инцидент били у Солсберију туристички, јер су им пријатељи савјетовали да обиђу то мјесто.

- То је туристички град, тамо се налази позната црква, као и друге знаменитости. У Солсбери смо стигли 4. марта, прије свега да бисмо обишли катедралу, и у граду смо били укупно сат времена - навели су Петров и Боширов.

Упитани о случају Скрипаљ, Бодговорили су да нису знали ништа о Сергеју и његовој ћерки, све док о томе нису почели да пишу медији.

- Ништа не знам о њима, никада то презиме нисам ни чуо све док нам се није десио овај кошмар. Ништа нисам знао о њима прије тога - рекао је Боширов, што је поновио и Петров.

Нагласили су да код себе нису имали никакве бочице парфема, јер британска полиција сумња да се у њима налазила отровна супстанца, и тврде да би оне, да су их имали, сигурно изазвале сумњу приликом царинске контроле.

Петров и Боширов су рекли и да након саопштења британског тужилаштва нису знали куда да иду, да ли у полицију, у амбасаду Велике Британије или у Федералну службу безбједности Русије, а одлучили су да се јаве медијима након што су чули позив руског предсједника Владимира Путина да то учине.

Сада су, како кажу, веома уплашени да изађу на улицу јер се прибојавају за своје животе и животе својих породица.

Британске власти су нам уништили животе, рекли су. Истакли су и да ни на који начин нису повезани са Главном обавјештајном управом Русије, већ се баве предузимачким пословима, односно производима за исхрану спортиста.

Изразили су наду и да ће британске власти пронаћи праве починиоце.

- Надам се да ће се пронаћи рјешење и да ће се потом извинити због свега што су нам учинили, како би нам се макар мало промијенио живот - истакао је Боширов.