latinica  ћирилица
13/09/2018 |  19:00 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Вашингтон савјетује опрез у вези са формирањем "Војске Косова"

САД су одувијек подржавале, како наводе из амбасаде ове земље у Приштини, "суверено право" самопроглашеног Косова на војску, али су у овом тренутку фокусиране на напредак преговора о нормализацији односа Београда и Приштине.
Вашингтон (фото:globeimages.net) -
Вашингтон (фото:globeimages.net)

У саопштењу америчке Амбасаде, поводом одлуке Владе такозваног Косова да Скупштини прослиједи сет закона о трансформацији Косовских безбједносних снага у "војску Косова", истиче се да су САД одувијек савјетовале "на опрезан приступ који држи Косово у договору са НАТО савезницима по овом важном питању".

"САД су одувијек подржавале суверено право Косова на војску и блиско сарађивале са Косовом о томе како то постићи", наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Из Амбасаде наводе да нису били консултовани о томе када ће одлука бити донесена, те ће због тога морати да анализирају нацрте закона како би "разумјели сврху и ефекат тих закона".

У Амбасади САД кажу да су посљедњих седмица фокусирали напоре на изградњу унутрашњег консензуса о важном дијалогу са Србијом.

"И даље вјерујемо да је нормализација односа између Косова и Србије најважнији корак за напредак у блиској будућности", поручили су из Амбасаде САД.

Влада самопроглашеног Косова усвојила је данас три приједлога закона о трансформацији Безбједносних снага Косова у оружане снаге.