latinica  ћирилица
13/09/2018 |  19:43 ⇒ 14/09/2018 | 18:17 | Аутор: СРНА

"Иванићу драже Сарајево од Београда, смета му долазак Вучића у Српску"

То што српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић држи лекције Србији и Александру Вучићу, предсједнику земље која је гарант опстанка Републике Српске и стално јој помаже, представља националну и моралну катастрофу, чиме је потпуно огољена издајничка политика СзП-а, сматра потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Коментаришући Иванићеву изјаву да предсједник Српске Милорад Додик превише увлачи руководство Србије у предизборну кампању и да Србија не би требало да се мијеша у изборе у БиХ, Стевандић је изјавио да је то само "знак да Иванић, као и Игор Црнадак, Драган Мектић и Мирко Шаровић и сви министри у Савјету министара из СзП-а хоће да буду већи Бакири од Бакира /Изетбеговића/".

- И Бакир је помирљивије говорио када је ријеч о Србији јер се бојао и имао некаквог респекта. Овим је потпуно огољена издајничка политика која би протјеривала грађане Србије, руске писце, ратовала са предсједником Србије - оцијенио је Стевандић.

Он истиче да су "на овај начин Иванић и господа из СзП-а доказали да су њихови најдражи гости шиптарски министри непризнатог Косова и сви који угрожавају Србију и српски народ, а да су им најомраженије личности предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, Влада Српске и Народна скупштина, те руски писци".

- Овим је потпуно огољена та издајничка политика /СзП-а/, и не само да треба да одустану од избора, већ да се извину цјелокупном српском народу у Србији и Српској - поручио је Стевандић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милица Марковић изјавила је да би за Републику Српску и Србе било корисније да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић реаговао када су у Сарајево долазили предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган или други турски званичници и одржавали предизборне скупове, него што критикује посјету предсједника Србије Александра Вучића.

- Нисмо га чули да је тада реаговао, да се одредио према томе да Турска и турски предсједник не треба да воде кампању у БиХ - рекла је Марковићева.

Она је оцијенила да је срамна Иванићева изјава да ће СНСД покушати представити као директну подршку долазак предсједника Србије Александра Вучића 5. октобра у Источно Сарајево.

- Умјесто да се радује, њему је изгледа почело да смета што предсједник Србије Александар Вучић долази у Републику Српску - рекла је Марковићева.

Она је додала да од октобра Иванић неће бити српски члан Предсједништва, па се више неће пуно питати за даље зближавање и учвршћивање веза између Српске и Србије, којих ће након наредних избора бити све више.

Носилац листе СНСД-а за НСРС из Изборне јединице шест Недељко Ћорић изјавио је да је срамотно да Младен Иванић напада предсједника Србије Александра Вучића што на позив предсједника Српске Милорада Додика долази на отварање болнице у Источном Сарајеву, када планира да уручи и неколико болничких возила као поклон Србије братској Републици Српској.

- Очито да је Иванићу драже Сарајево од Београда. Да ли то значи да би Иванић био срећнији да умјесто Вучића, освједоченог пријатеља Републике Српске, на отварању види Бакира Изетбеговића са којим већ четири године испија кафу у Предсједништву БиХ - истакао је Ћорић.

Он је поручио да Младен Иванић и Бакир Изетбеговић неће одређивати ко ће долазити у Републику Српску, већ народ Републике Српске који цијени Вучићев пријатељски став према Српској.

- Извињавамо се предсједнику Вучићу због ове тендециозне изјаве Иванића, те позивамо Иванића да се под хитно извине. Народ Републике Српске ће са радошћу дочекати предсједника Србије коме су у Републици Српској широм отворена врата - поручио је Ћорић.

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је да се Србија није мијешала, нити се мијеша у изборе у БиХ, али то чине западни центри моћи.

- Енглези су послали своје стручњаке за психолошко-пропагандни рат, а западни центри моћи се мијешају у изборе у БиХ и тиме што су одређеним медијима стигле ванредне донације сада, у предизборно вријеме. То је мијешање. Србија се није мијешала, нити се мијеша - рекао је Лазански поводом изјаве српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да Србија не треба да се мијеша у изборе у Републици Српској.

Он је указао да се, међутим, симпатије за овог или оног кандидата не могу забранити, јер сваки човјек има политички став и наклоност, па има потпуно право да подржи кога жели.

Лазански је оцијенио да је Иванић можда дао такву изјаву, желећи да предуприједи да Србија стане на страну кандидата СНСД-а за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика.

- Не знам зашто је Иванић сада, управо пред изборе, рекао да Србија не би требало да се мијеша. Значи, он вјероватно претпоставља да ће се Србија умијешати на страни Додика, па жели на неки начин да то предуприједи - каже Лазански.