X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
14/09/2018 |  10:14 | Аутор: СРНА

Класић: Китаровићева говори неистине о животу у Југославији

Хрватски историчар Хрвоје Класић истиче да предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић говори неистине када тврди да су у Југославији били угрожени Хрвати, који су у тој држави имали своју републику, те националне и републичке симболе.
Хрвоје Класић - Фото: Screenshot
Хрвоје КласићФото: Screenshot

У интервјуу бечком "Клајне цајтунгу" Китаровићева је навела да у Југославији Хрвати нису смјели да кажу ко су, "а уколико би неко и исказао национални понос, пријетио му је затвор".

Класић подсјећа на одредбе југословенског устава из 1974. године, у којем пише да је "СР Хрватска национална држава хрватског народа", те да је "химна СР Хрватске - `Лијепа наша домовино`".

Он напомиње да су Хрвати били једина нација која је уз југословенску имала и своју националну химну и истиче:

"Најтеже је кад почнете рационализовати ирационалне ствари... И онда трошите енергију и живце како би људима доказали да је `За дом спремни!` усташки, а не стари хрватски поздрав, да је логор у Јасеновцу био пакао, а не спортско-рекреативни центар, а да Бајага никада није пјевао четничке пјесме".

Либерални портали у Хрватској исмијавају тврдње Китаровићеве да је као Хрватица била потлачена у Југославији.

Китаровићева је као седамнаестогодишња дјевојка, у оквиру међународне размјене ученика, похађала средњу школу "Лос Аламос" у америчкој савезној држави Њу Мексико.

Она је раније признала да је 1986. године уписала студиј енглеског и шпанског језика на Филозофском факултету у Загребу јер је жељела да једног дана ради у УН.

У то доба, Китаровићева је могла да ради у УН само путем југословенске дипломатије, па није јасно како је то хтјела да изађе из комунизма и истовремено ради за комунистичку дипломатију, наводе портали.