latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:35 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

У Буквику код Брчког служен парастос страдалим Србима

У Буквику код Брчког служен је парастос и обиљежена 26-а годишњица од страдања 69-еро Срба. Убили су их 14. и 15. септембра 1992. године њихове комшије, муслимани и Хрвати, припадници тзв. Армије БиХ.

Припадници тзв. Армије БиХ убили су 69-еро мјештана Буквика. Иви Башићу, звјерски су мучили и убили супругу. 

"Моја супруга је овдје ухваћена и силована. Од тога је преминула. Шта да вам кажем, нико одговарао није. Жалосно је", каже Башић. 

Уништено је 1.197 срспких кућа. Становништво Буквика затворено је у 22 логора. Систематски протјерно више од четири хиљаде Срба. Посебно вријеђа посљедња пресуда Суда БиХ. 

"Посљедња је била Менсуру Ђакићу, и то по командној одговорности, који је осуђен на двије године. А Кајтази је, гдје су доказали - биле су изјаве и са друге стране, да је убио Милку и Радојку Брестовачки, ни то не пије воде, он је ослобођен", рекао је Слободан Мијатовић из МЗ Буквик.

Милан Пурић, такође из МЗ Буквик, сматра да је таква пресуда увреда правди и увреда српским жртвама, а да је минимизовање злочина, уствари, поновљени злочин над овим становништвом и овим жртвама.

У Борачкој организацији кажу да нема одговора, зашто српске жртве немају равноправан третман пред судовима БиХ, и то је чињеница. 

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, рекао је да том приликом упућује поруку свима онима који се баве овим послом, дакле, правосудним органима, да то, или раде онако како Закон и Бог заповиједају или боље и часније, да се повуку.

"Злочини који имају овакав карактер, дакле 68 је страдалих у Буквику... Уколико такав злочин заслужује свега двије године затвора, онда ту нема ријечи о правди", истакао је градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

Током маја 2010. године БОРС-Брчко поднио је кривичну пријаву против одговорних за злочин над Буквичанима.