latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:40 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

На војничком гробљу "Мали Зејтинлик" положени вијенци у знак сјећања на погинуле борце

Поводом 15-ог септембра, Дана погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске, на Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" у Сокоцу, положени су вијенци и цвијеће у знак сјећања на четири и по хиљаде погинулих бораца и несталих лица са подручја Сарајевско-романијске регије. Парастос је служен у манастиру Светог Ђорђа на Равној Романији.

"Мали Зејтинлик" је вјечно почивалиште 985 српских хероја, међу њима два брата Персе Плакаловић. И сина је дала за Републику Српску. Сахрањен је на другом гробљу.

Винка Ђуровић од боли и туге за сином јединцем једва говори. Имао је свега 19 година, када је заједно с оцем погинуо на сарајевском ратишту.

Сарајевско-романијска регија дала је огромну жртву за стварање Републике Српске, 4.500 најбољих синова, бораца и цивила погинуло је бранећи своје домове, право на живот. Због тога је обавеза локалних и републичке власти да воде бригу о породицама погинулих и несталих.

"Ми смо преко Завода за запошљавање и Владиног програма запослили приправнике из те категорије становништва, али остало је много старијих лица које ћемо заједно с Владом адекватно ријешити", рекао је начелник општине Пале Бошко Југовић.
 
Република Српска трага за још 1.662 нестала српска борца и цивила, у спомен-костурницама у Бања Луци, Источном Сарајеву и Невесињу налази се 650 ексхумираних, али неидентификованих посмртних остатака.

Породице истичу да је срамно дуг период 23 године, а да се не зна судбина њихових најмилијих.

"Није нама крив Амор Машовић, најлакше је њега окривити, имамо ли механизме да га елиминишемо и да радимо посао, и пронађемо наше нестале, то је интерес Републике Српске", истиче предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Неријетко се заклињемо у жртву погинулих у Отаџбинском рату, међутим плато на српском светилишту "Малом Зејтинлику" и манастир Соколица, гдје су уписана имена српских бораца сарајевско-романијске регије, али и из претходних ратова, данас је био празан, запитајмо се зашто?!