latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:43 ⇒ 15/09/2018 | 07:39 | Аутор: РТРС

Италија: Ученици из Источне Илиџе лакше повријеђени

Вршилац дужности генералног конзула БиХ у Милану Јасна Мартинчевић изјавила је за Срну да су у болници задржана два ученика од 22, колико их је лакше повријеђено у саобраћајној незгоди у Италији, када се аутобус са ђацима Средњошколског центра "Источна Илиџа" сударио са шлепером.

- Цијели дан сам овдје са дјецом. Било је хоспитализовано 22 дјеце, још двоје је остало, али очекујем да ће и они бити пуштени, јер је ријеч о лакшим тјелесним повредама. Они ће, највјероватније, вечерас наставити пут - рекла је Мартинчевићева.

Она је додала да је планирано ноћење у Италији, те да се дјеца вјероватно сутра враћају у БиХ.

- Аутобус који треба да их вози кренуо је из БиХ - каже Мартинчевићева.

Она је још једном напоменула да нико од повријеђених није животно угрожен.

- Нажалост, једна особа је погинула. Када је ријеч о транспорту страдалог, потребни су одређени документи. Конзулат је укључен, породица мора да дође да преузме тијело, све иде неким својим током - навела је Мартинчевићева.

Ученици Средњошколског центра "Источна Илиџа" враћали су се са екскурзије из Шпаније, а рано јутрос код Бреше у Италији догодила се саобраћајна несрећа у којој је учествовао један од аутобуса који је превозио ученике.

Родитељи кажу да их је информација о саобраћајној несрећи престрашила, али да су се смирили након сазнања да дјеца нису животно угрожена и да су збринута. Кћерка Александре Тодоровић, јавила се мајци недуго након удеса.

"Јавила ми се преко интернета, написала ми да је све уреду и да су имали саобраћајну несрећу. Рекла је да је погинуо сувозач аутобуса и да нема теже повријеђене дјеце", прича Тодоровићева.

У овој несрећи, чији узрок још није утврђен, погинуо је сувозач у аутобусу.

Директор Средњошколског центра "Источна Илиџа" Бранка Ковачевић раније је изјавила да родитељи све информације о стању дјеце могу сазнати од замјеника директора или педагога Средњошколског центра Источна Илиџа.

Са директорком су разговарали предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић и министар просвјете Дане Малешевић, који су ученицима и наставницима поручили да ће им Влада Српске обезбиједити сву потребну помоћ и подршку дјеци.

Ковачевићева је захвалила за подршку коју су ученици и професори добили од званичника Републике Српске.