X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
14/09/2018 |  19:02 | Аутор: СРНА

За Србе у Бос.Петровцу 14. септембар није дан ослобођења

Српско становништво као већинско у Босанском Петровцу не доживљава 14. септембар као дан ослобођења, већ као дан сјећања на егзодус који су доживјели 1995. године, због чега ће бити покренута иницијатива са захтјевом да се тај датум убудуће не прославља у овој федералној општини, у којој живи 4.500 Срба.
Босански Петровац - Фото: РТРС
Босански ПетровацФото: РТРС

Ову иницијативу данас је најавио Дејан Прошић, предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац, гдје је данас служењем парастоса у храму Светих Петра и Павла одата почаст за 293 српска цивила убијена прије 23 године у акцији "Сана 95", као и за војне жртве.

- Ако не успијемо то да урадимо у скупштини, за шта је потребна двотрећинска већина, покушаћемо да распишемо референдум да се становници изјасне о датуму за који није логично да се у овој општини годинама прославља као дан ослобођења - изјавио је Прошић, истичући да 14. септембар српско становништво подсјећа на прогон и муке у егзодусу.

Он је нагласио да ће предложити да у Босанском Петровцу септембар буде проглашен мјесецом мира и толеранције и у том духу убудуће обиљежава.

Прошић је додао да је парастосу који су уз благослов епископа бихаћко-петровачког Сергија служили свештеници Епархије, присуствовало стотињак становника, српски представници у Скупштини општине, представници удружења грађана која дјелују на подручју општине и завичајних удружења из Бањалуке и Београда.