latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:29 ⇒ 15/09/2018 | 08:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Клевете ће тек да достигну врхунац

Иако се чини да никада није ни престајала, предизборна кампања званично траје тек седмицу. Док једни гласаче покушавају да придобију програмима, други то раде нападима и покушајима дискредитације. Посљедњи покушај изазивања инцидента у Челинцу, на скупу коме су присуствовали предсједник и премијерка, још један је показатељ, који су пут поједине политичке партије одабрале.

Предизборна кампања не тече ни мирно, ни достојанствено. 7. октобар све је ближе, а покушаји дискредитације политичких противника су свакодневни. Стручњаци вјерују да ће грађани Српске тек да свједоче свему ономе што избори не би требало да буду, пребројавању крвних зрнаца, задирању у породицу.

"Опозиција очигледно није научила до сада да се избори не добијају пљувањем, лажима, дискредитацијом...", каже политиколог Александар Врањеш.

Управо то представља слабост једне партије, тврди Врањеш. У недостатку програма, поједини кандидати прибјегавају дискредитацији, а то се, каже, показало као погрешна тактика додворавања гласачима. Да ће напади и клевете тек да достигну врхунац, открила је и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

"Они чекају нешто и то нешто имају спремљено. Пошто се спрема један велики удар на мене", рекла је.

Шта се то спрема и ко ће овог пута морати да носи терет предизборне кампање, а да са њом нема никакве везе, премијерка је открила у телефонском разговору за нашу телевизију.

"И на прошлим и на овим изборима слушам свакакве гадости о мојој породици, које су дошле и до тога да су увлачени чланови моје породице у причу о смрти Давида Драгичевића. И наравно да је то све рађено и намјерно, и смишљено, и са циљем", истакла је Цвијановићева.

Исти ти који сада нападају чланове породице премијерке Српске, доскора су их хвалили. Подсјећамо на дио писма које је начелник Теслића, СДС-ов Милан Миличевић, 2013-те послао предсједници Владе: "Знам да и Ви лично потичете из породице борца Војске Републике Српске, да сте кћерка српског официра чије име и данас борци изговарају са поштовањем".

Да су поједине политичке партије наставиле тамо гдје су стале на прошлим изборима, сагласни су и стручњаци из региона. Оно што ову кампању чини другачијом, а тиме и прљавијом, тврди политички аналитичар Драгомир Анђелковић, је чињеница да поједини политички субјекти упорно покушавају у све да упетљају Србију и Русију.

Пита – како је могуће да неки у Републици Српској себи дају за право да негативно третирају Русију, која је кључни фактор заштите српских националних интереса.

"Шта када би те снаге дошле на власт, а претходно су поквариле односе са Београдом и Москвом, како би онда опстала Република Српска којој је потребна подршка Србије и Русије да би се одупрла централистичким покушајима Сарајева подупртим од стране неких западних фактора", рекао је Анђелковић.

Пред почетак изборне кампање апеловано је политичарима да се фокусирају на питања значајна за грађане, владавину праву, радна мјеста, побољшање јавних услуга и борба против корупције. Но, колико је политичарима стало до апела, може се закључити према инцидентима са терена и понашању политичких странака.