X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
14/09/2018 |  23:44 | Аутор: sputniknews.com

Москва Вашингтону: Отарасите се сопственог хемијског арсенала

Москва не намјерава једнострано да испуњава нелегитимне захтјеве САД да се изврше додатне инспекције хемијских објеката у Русији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

У четвртак је Стејт департмент саопштио да САД могу да одустану од "жестоког пакета санкција" против Русије поводом случаја "Скрипаљ" уколико Москва дозволи да се изврши инспекција њених хемијских објеката.

Захарова је навела да руске власти неће реаговати на ултимативне захтјеве који излазе из оквира Конвенције о забрани хемијског оружја.

Према њеним ријечима, Русија је уништила окончавање својих залиха хемијског оружја уз строгу међународну контролу у септембру прошле године и наставља савјесно да испуњава све остале обавезе из Конвенције о забрани хемијског оружја.

Према одредбама те конвенције, Организација за забрану хемијског оружја редовно спроводи инспекције објеката. У периоду од јануара до августа ове године обављене су четири инспекције руских предузећа из сфере хемијске индустрије, а током протекле двије године прегледана су четири објекта и ускоро би требало да буде прегледан и посљедњи, пети објекат.

- Другим ријечима, инспекцијска дјелатност ОЗХО у Руској Федерацији никада није била прекидана и наставља да се остварује у строгом складу с Конвенцијом о забрани хемијског оружја - објаснила је Захарова.

Она је позвала САД да се отарасе сопственог хемијског арсенала.

- Они прије свега треба сами да испуне своју основну обавезу из Конвенције за забрану хемијског оружја и да ликвидирају сопствени арсенал хемијског оружја. Не смије се заборавити да је управо Вашингтон својевремено више од свих ратовао за то да у Конвенцији буду прописани конкретни рокови - април 2007. године. Сада је већ 2018. година, а САД и даље нису уништиле веома импозантне залихе отровних супстанци - навела је Захарова.