latinica  ћирилица
15/09/2018 |  10:42 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Фијат остаје у Крагујевцу

Компанија Фијат-Крајслер аутомобили наставља рад у Крагујевцу и послије истека десетогодишњег уговора 29. септембра, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да неће бити отпуштања радника и да је тренутни тржишни адут фабрике аутомобила модел "500 Л" са хибридним погоном, чија производња је уходавана послије колективног годишњег одмора у августу.

Серијска производња овог модела са хибридним погоном је већ почела, док ће ускоро почети и монтажа модела "500 Л" са електромотором, а потпуно нови модел би са производних трака могао да сиђе већ у другој половини наредне године.

Према писању листа, званичници компаније из Торина "сигнализирали" су пословодству Фијат Србија да се нови уговор о пословно-техничкој сарадњи између Фијат-Крајслер аутомобили и државе Србије суштински неће мијењати у односу на претходну деценију.

Пословодству торинско-српске фабрике биће презентовани, како је најављено, сви битни детаљи новог уговора 18. и 19. септембра. То ће учинити лично шеф свих директора производње фабрике у Европи Алфредо Леђеро и челница компаније у Крагујевцу Силвија Вернети.

Међутим, за разлику од претходног уговора, како пише лист, компанија из Торина ће изгубити повластице које је уживала у претходних десет година.

Ова фирма ће, наводе Новости, послије потписивања новог уговора, плаћати пуне доприносе за око 2.500 радника запослених у "Фијат-Крајслер аутомобили" и код коопераната те фирме, који послују у Индустријској зони "Грошница".

Измириваће се и обавезе на добит, имовину и ПДВ.