latinica  ћирилица
15/09/2018 |  11:24 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановићева на освештању цркве у Шарговцу (ФОТО/ВИДЕО)

У бањалучком насељу Шарговац освештан је храм Светог архангела Михаила, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство, владика бањалучки Јефрем. Свечаности су присуствовали и предсједник и премијерка Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

"Не смијемо бити песимисти и изгубити наду у боље сутра", поручио је владика бањалучки Јеферем, истакавши да се изградњом храмова показује виталност народа божјег. Новоизграђеном храму гравитира више од 800 домова Срба, углавном избјеглих и расељених из других крајева БиХ и бивше Југославије, па је иницијатива за његову градњу одавно покренута.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Српска православна црква најважнији елемент српског националног и државног идентитета, због чега је важно да њена улога јача и да има све већу подршку народа.

"Зато је веома важно да СПЦ јача улогу и има све већу подршку народа. Честитам становницима Шарговца на освештењу Цркве и захвалан сам свима који су дали допринос да буде изграђена", рекао је Додик новинарима након освештања Цркве.

И премијерка Цвијановић истиче да се Бањалука може похвалити великим бројем вјерских објеката који су изграђени у претходном периоду, у чему је, каже, помогао и Секретаријат за вјере.

"Похвалићу Секретаријат за вјере који предано ради са епархијама СПЦ да би на подручјима који су од интереса за локалну заједницу и гдје постоји потреба грађана били грађени храмови", рекла је Цвијановићева.

Кум на освештању новоизграђеног храма у Шарговцу је Горан Селак, који је рекао да је почаствован што је кум храма и да је ово посебан дан за њега и његову породицу.

Освештању храма присуствовали су бројни грађани, министри у Влади Републике Српске и Србије, те званице из јавног и друштвеног живота.