latinica  ћирилица
15/09/2018 |  13:22 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Подршка захтјеву да Институт за нестала лица БиХ буде укинут (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да подржава захтјев породица несталих из Српске да буде укинут Институт за нестала лица БиХ, јер је у функцији спречавања истине о страдању Срба.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Институт за нестала лица БиХ није требало ни формирати. Подржавам у потпуности захтјев породица несталих из Републике Српске, јер је овај институ формиран насиљем", рекао је Додик новинарима у Шарговцу код Бањалуке.

Он је навео да Иинститут за нестала лица БиХ ништа није урадио у проналажењу несталих Срба.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је оправдано да сва активност која се односи на тражење несталих лица буде укинута на нивоу БиХ и да буде враћена на републички ниво, јер је идентификован минималан број српских жратава.

"Разговарамо у оквиру Центра за истраживање рата и организација за тражење несталих о овоме, односно да поново буде формирано тијело које ће се бавити тражењем несталих. У Сарајеву имамо апослутну опструкцију у процесу тражења несталих и селекцију, што значи да су радили на томе да буду идентификоване бошњачке жртве", рекла је Цвијановићева новинарима у Шарговцу код Бањалуке.

Она је навела да је идентификован минималан број српских жртвава из чега се види какав је омјер у тражењу несталих.

"И у процедуралном смислу у Институту за нестала лица БиХ је хаос, а односи се на именовање лица. Не поштује се улога Републике Српске када се бирају људи у Управни одбор и на чело Института. Међународна помоћ која је давана овом институту је проблематична,јер резултати нису ни приближни, а што се тиче странаца - они су били политички обојени, умјесто неутрални и да су подржавали правилан рад", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је вршен притисак на Републику Српску од конгресмена и странаца да би се рекло гдје је тијело бошњачког генерала.

"Пријећено је санкцијама, сва чуда су рађена, Институт за нестала лица је тврдио да не зна гдје је то тијело, а на крају је нађено у Федерацији БиХ. Постоје показатељи да има многих који су учествовали у сакривању тијела, а да би био вршен притисак на Српску", закључила је Цвијановићева.

У Републци Српској данас се обиљежава Дан несталих и погинулих у одбрамбено - отаџбинском рату.