latinica  ћирилица
15/09/2018 |  13:41 | Аутор: СРНА

Зариф: Европа треба да неутралише посљедице санкција

Европа треба да реагује како би неутралисала посљедице одлуке Америке да иступи из нуклеарног споразума са Ираном и осигурала своје дугорочне економске интересе, рекао је данас шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф.
Мухамед Џавад Зариф ,ирански министар спољних послова (фото: www.aktuelno.net) - Фото: РТРС
Мухамед Џавад Зариф ,ирански министар спољних послова (фото: www.aktuelno.net)Фото: РТРС

Зариф је за њемачки дневник "Шпигл" рекао да би Иран, у случају да споразум са свјетским силама буде угрожен због поступака Американаца и пасивности Европљана, могао да смањи обим спровођења споразума и појача своје активности око обогаћивања уранијума.

"Европљани и други потписници споразума морају да дјелују како би умањили посљедице америчких санкција", рекао је Зариф, наводећи да је пакет мјера који је предложила Европа важан корак који сада треба бити спроведен у дјело.

Званичници ЕУ против су одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да повуче САД из споразума са Ираном и покушавају да пронађу начине за спас договора.

Њемачка је јуче саопштила да разматра могућност успостављања система плаћања са европском партнерима који ће омогућити пословне трансакције са Ираном након што на снагу ступе санкције САД.

Међутим, њемачки званичници признају да тај систем не може спријечити да веће компаније које зависе од извоза у САД избјегну санкције Вашингтона уколико наставе са продајом својих производа Ирану.

Зариф је нагласио да је највећи приоритет Техерана да настави са продајом одређене количине нафте широм свијета и да од тога има приход.