X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:20 | Аутор: СРНА

"Република Српска и Санџак немају ни сличан статус"

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Санџак и Република Српска немају ни сличан, а камоли исти статус, те да Санџак као такав не постоји у Уставу Србије, док је Српска загарантована Дејтоном и Уставом БиХ.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Коментаришући то што се поједини кандидати за бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ баве Србијом, Републиком Српском и поређењем са Санџаком, Вучић је рекао новинарима да неки људи не разумију разлику и не поштују ни сопствени устав.

Вучић је нагласио да је Република Српска и њено постојање загарантовано Уставом, највишим правним актом БиХ, али и Дејтонским споразумом.

"Санџак, опростите, ово није Отоманска империја, не постоји као такав у Уставу Србије. Је ли то значи да бисте лако газили Устав Србије, а да сте страшно осетљиви ако би неко други, пошто ја то никада нисам радио, случајно помислио да треба да се погази Устав БиХ или Дејтонски споразум? Како то лако прегазите преко Устава Србије?", питао је Вучић.

Он је истакао да Санџак и Република Српска немају ни сличан, а камоли исти статус.

"Нећу да говорим ни о величини ни броју људи, него само о уставно-правној материји. Али, биће времена када се избори заврше да се о томе говори", рекао је Вучић.

Он је навео су та два кандидата Бошњак и Хрват, а обојица ће имати бошњачку подршку, на његове ријечи да Србија воли Републику Српску и поштује њен интегритет у оквиру интегритета БиХ - рекли да "воле Санџак и да је то исто".

Вучић је рекао да ће један бити изабран вјероватно за хрватског члана Предсједништва БиХ зато што је Хрват родом, иако га неће изабрати највјероватније, како је видио по истраживањима, Хрвати, већ Бошњаци.

"Али, то је по њиховом уставу и то је у реду, да се не мешам у то. А други је Бошњак", навео је Вучић.

Он је додао је да су та обојица на његове ријечи да "воли Републику Српску" говорили да воле Санџак и питали да ли ће им дозволити да у Санџаку школе назову по БиХ, као што у Српској школе добијају имена "Србија".

Вучић је рекао да нема никакав проблем да они, колико год школа или обданишта изграде у Рашко-полимској области или Санџаку, да их назову "БиХ", "Босна", "Херцеговина".

"Али, још ниједну нису изградили, ни школу, ни вртић. Углавном смо их ми градили или пријатељи које смо ми доводили, Емирати или неки други. Они нису ниједну. А много бих волео да нам граде школе и вртиће, не знате колико бих срећан био и за сваку бих им се захвалио, дошао бих на отварање сваке школе која се зове `Босна и Херцеговина` и никакав проблем са тим немам", рекао је Вучић.

Што се тиче Црне Горе, Вучић је рекао да му је јасно колико има негативне кампање у црногорским медијима против Србије, али да ће он свакако упутити позив предсједнику Црне Горе да у наредном периоду посјети Београд и Србију.

"А што се тиче односа са црногорским руководством, није увек једноставно, имамо много разлика, али морамо да градимо боље односе у будућности", рекао је Вучић.