latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:25 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Приједор добија шести мурал

Приједор ће ових дана добити нови, шести мурал, који ће бити до сада највећа визуелна атракација у оквиру пројекта „Приједор – град мурала“. Муралом под називом „Гејм он“, аутора академског сликара Љубише Пушца из Омарске код Приједора, побједником Међународног конкурса за умјетнике „Паола де Манинкор“, биће осликане терасе стамбене зграде на улазу у центар Приједора.

Све који долазе у Приједор, убудуће ће „поздрављати“ нови, атрактивни мурал, осликан на терасама зграде на улазу у Приједор. Мурал под називом „Гејм он“, аутора Приједорчанина Љубише Пушца, инспирисан је култном видео игрицом „Супер Марио“.

"Успомене и носталгија су одредили избор теме мурала `Супер Марио`, нешто што смо у дјетињству мање-више имали сви прилику да упознамо кроз култну игрицу", каже Пушац.

Борис Еремић, предсједник Удружења ликовних умјетника Приједора и члан жирија истиче да ће се овај мурал можи тумачити на више начина, зависно од удаљености.

"Када будете далеко он ће имати декоративну улогу, а када се приближите моћи ћете да уживате у неким сјећањима на дјетињство", нагласио је Еремић.

Протеклих година у Приједору је настало пет мурала. Због атрактивности, убрзо су постали градска културна, туристичка и визуелна атракација.

"Приједор је град мурала, али и ликовних умјетника, сликара, тако да заиста комбинујући традицију града везано за сликарство и многе академске сликаре који су потекли из града Приједора, ова прича о муралима се потпуно уклопила", истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Ово је једини овакав пројекат у Југоисточној Европи и има за циљ брендирање Приједора као града сликара и мурала. Нови мурал биће осликан у наредних десетак дана, зависно од временских услова.