latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:31 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Волонтери из Белгије уређивали Нацонални парк "Сутјеска"

Група волонтера из Белгије у Српској је пронашла простор да споје угодно са корисним. Одмарали су се у Националном парку „Сутјеска“ и вриједно радили на чишћењу простора и уређењу средњовјековних археолошких налазишта и спортско-рекреативних терена.

Тринаест дана проведених у Националном парку „Сутјеска“ испунило је очекивања Белгијанца Арт Марејсеа. Каже, успјешно је провео волонтерску мисију, одморио се и упознао љепоте Сутјеске. Први пут је видио и средњовјековне стећке.

Мерејса каже да су уз помоћ радника парка на локацији Нинковићи суредили прилаз кроз шуму и очистили простор око стећака који су били су зарасли у траву и покривени земљом,.

Међу волонтерима било је и дама које су одушевљене овим простором у којем виде шансу за волонтериње и одмор младих.

"Нема буке,све је очувано и одлично за одмор. Цртали смо , украсили игралиште, очистили бројне објекте, било нам је задовољство дати свој допринос овом мјесту", истакла је Марианка Ферафербеке, волонтерка из Белгије.

Путем пројекта „Виа Динарика“ Белгијанци су стигли у БиХ. У Националном парку су добили све повољности боравка што су и узвратили прихвативши се посла на неколико локација.

У Националном парку „Сутјеска“ најављују нови пројекат опремања простора за одржавање наставе у природи. У сљедећој години на Тјентишту почиње изградња јединственог у региону научно-истраживачког центра са смјештајем за студенте, професоре и научнике.