latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:37 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Рогатица: Одржан 54. пољопривредни сајам

На традиционалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици ове године окупило се 100 пољопривредних произвођача и узгајивача стоке из горњо-дринске и сарајевско-романијске регије. Представили су овогодишње домете свога рада.

По 54. пут у Рогатици на једном мјесту нашли су се узгајивачи стоке, воћа, поврћа, житарица, прерађивачи млијека, пчелари... Окупили су се на највећој регионалној пољопривредној смотри 14 општина горњодринског и сарајевско-романијског подручја. Додијељене су и новчане награде у укупном износу од 24.550 КМ.

У области говедарства оцјењиване су јунице старије од годину дана, стеоне јунице и краве произвођача који узгајају најмање три приплодна грла. Награђено је 19 од 39 излагача који су представили 72 грла.

У овчарству су оцјењивана 32 сточара који су изложили 270 грла у 53 колекције.

Козе је изложило девет пољопривредних газдинстава са 75 грла, док је 20 излагача представило 29 грла.

Традиционалне домаће производе представила су 33 излагача, производе из кућне радиности осам, док је рукотворине овог краја представило 11 излагача.

Општина Рогатица различитим стимулативним мјерама жели да унаприједи како традиционални пољопривредни сајам тако и произвођаче и узгајиваче у свим сферама пољоипривредне производње.

Милорад Јагодић, начелник Рогатице истакао је заједнички циљ ових 14 општина да кроз производњу дођу и до квалитета и до бројности и заинтересованости да се производња повећа.