latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:42 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Влада одобрила помоћ од 200.000 КМ Бањи Дворови

Влада Српске одобрила је 200.000 марака помоћи Јавној установи Бања Дворови. Новац ће бити употребљен за започету финансијску консолидацију. Ове године измирени су дугови добављачима, радницима и фондовима, али је позитивно финансијско пословање још далеки циљ пословодства.

Финансијска помоћ Владе и кредит од милион марака помоћи ће да у Бањи Дворови буде завршена санација крова и оспособљен затворени базен у хотелу "Свети Стефан".

Директор Бање Дворови Милорад Зекић захвалио се Влади Српске који су, како је рекао, имали разумијевања према овој установи и омогићили јој комплетну консолидацију финансијског стања.

Крајем прошле године, дугови бање достигли су 600. 000 марака, а радници су штрајковали због неисплаћених осам плата и доприноса за 20 мјесеци. Сва дуговања радницима су измирена, али је планирано и смањење броја запослених којих је сада 53-оје .

"Боримо се да задржимо свако радно мјесто јер нас нема превише у Бањи. Нас можда има у појединим службама више, у неким мање, али је потребно неком новом систематизацијом распоредити и упослити све раднике", изјавио је Драгиша Ђурић, члан Извршног одбора Синдиката Бање Дворови.

Дугогодишњи негативан финансијски салдо одразио се и на услове у бањи и на базенима, који су ипак добро посјећени и током септембра захваљујући доброј услузи и природном богатству љековите бањске воде.

Љетна сезона, због лошег времена у јуну и јулу, није испунила очекивања, па је на базенима продато само 55.000 улазница, 40 одсто мање од плана. За успјешну финансијску консолидацију у овој установи надају се и већем уговору о бањском лијечењу пацијената, које финансира Фонд здравства, у односу на овогодишњих 200.000 марака.