latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:59 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Обиљежено 26 година од оснивања власеничког Јуришног одреда ВРС

У Власеници је обиљежено 26 година од оснивања власеничког Јуришног одреда Војске Републике Српске. Кроз Одред је прошло око 700 бораца и они су један од симбола борбе за слободу свог народа и отаџбине.

На свом ратном путу, страдала су 33 борца Јуришног одреда Војске Републике Српске. Својим животом и тијелом, власенички борци бранили су свој народ, родни крај и Републику Српску, поручио је начелник општине Власеница и својевремено командант Јуришног одреда Мирослав Краљевић.

"Сигурно је оставила печат у историји, јер та јединица и многе друге нису дозволиле да се деси оно што се дешавало у Другом свјетском рату гдје је српски народ буквално одвођен на клање и убијање на најгори могући начин", рекао је Краљевић.

За заслуге у протеклом рату, предсједник Српске Милорад Додик одликовао је Одред са Карађорђевом звијездом другог реда. Одликовање је уручио народни посланик Радован Вишковић.

"Ти људи су радили часно, војнички, професионално свој посао који су требали у то вријеме да раде. Искључиво су бранили српски народ и српску територију", нагласио је Вишковић.

На власеничком борачком гробљу освештана је и спомен-костурница посвећена Србима из Рашића гаја страдалим током Другог свјетског рата.