latinica  ћирилица
15/09/2018 |  20:54 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Норвешка штампа: Хрватска постала "проблематично дијете ЕУ"

Норвешки дневни лист „Дагсависен“ је навео у чланку под насловом „Хрватски духови“ да је Хрватска због подивљалог национализма и филоусташког ревизионизма постала „проблематично дијете Европске уније“.
Јасеновац, ХОС за дом спремни (фото:hr.n1info.com) -
Јасеновац, ХОС за дом спремни (фото:hr.n1info.com)

Националисти у Хрватској су непријатељски расположени према избјеглицама, ЛГБТ особама, независним новинарима, умјетницима, активистима за људска права и свима који су другачији или мисле другачије, наведено је у тексту норвешког листа, пренио је “Индекс“.

Лист даље констатује да Хрватска има неријешена гранична питања са готово свим својим сусједима, али да се Хрвати, како пише, најважније од свега, боре са недостатком суочавања са прошлошћу и стањем људских права у земљи.

“Дагсависен“ наводи како су у Хрватској јаке снаге које желе да “ревидирају прошлост и очисте НДХ, која је била фашистичка држава и подржавала нацистичку Њемачку током Другог свјетског рата“. “То је борба којој се не види крај и стварност коју све хрватске политичке вође морају узети у обзир“, пише лист.

Лист је цитирао и злогласну изјаву Фрање Туђмана да му је драго што му жена није ни Јеврејка, ни Српкиња.

Националисти и ратни ветерани упоређују НДХ и рат за независност Хрватске деведесетих, па није изненађујуће што се данас у Хрватској користи усташки поздрав “За дом спремни“, навео је норвешки лист, а преноси Танјуг.

У тексту се подсјећа да је током НДХ у Јасеновцу убијено најмање 80.000 Срба, Јевреја, Рома и Хрвата који су се противили усташком режиму.

Лист спомиње и контроверзну улогу Хрватске у рату у БиХ, и констатује да се то петљање у унутрашње послове сусједне државе наставља данас кроз интервенције предсједнице Колинде Грабар Китаровић око изборног закона у БиХ.

Националистичке снаге показују гађење према онима који желе помирење и рјешавање хрватских ратних злочина.

На примјер, Иницијатива младих за људска права затражила је од предсједнице Колинде Грабар Китаровић да изрази жаљење за насиље и злочине против српских жртава војне операције “Олуја“. Ова невладина организација је брзо проказана као национални издајник у државним медијима, чланови су били изложени јавном прогону и мржњи.

Хрватски националисти користе реторику мржње као средство хомогенизације земље и према унутра и према Србији, упркос чињеници да је већина Хрвата и Срба у земљи уморна од сукоба и да желе да наставе живот, навео је “Дагсависен“.

Наводе и да је Католичка црква кључан актер у таквим националистичким политикама, и да се то нарочито видјело када је била ријеч о ратификацији Истанбулске конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Извор: Спутњик