latinica  ћирилица
16/09/2018 |  13:35 | Аутор: СРНА

Мајкић: Мектић омаловажава Српску као најрадикалнији Бошњаци

Члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић изјавила је да омаловажавање Републике Српске и српског народа од министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића иде до те мјере да се може граничити са најрадикалнијим бошњачким политичарима.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Портал "Слободна Република" објавио је текст у коме се наводи да је помоћник министра безбједности Самир Ризво, уз одобрење Мектића, упутио допис учесницима регионалне конференције министара унутрашњих послова, која треба да буде одржана 20. и 21. септембра у Београду, у којем изражава "дубоку забринутост што је Српска стављена у преамбулу завршног документа коференције".

Мајкићева оцјењује да се Мектић овим настоји додворити Бакиру Изетбеговићу и задобити подршку за наредни мандат.

"То нападање Српске је примјерено једино најрадикалнијим Бошњацима огрезлим у мржњи према Републици Српској", рекла је Мајкићева Срни.

Она истиче да је ово ипак специфичан случај, јер у Мектићево име иступа помоћник министра безбједности Самир Ризво, који се изношењем политичких ставова писмено обраћа учесницима регионалне конференције министара унутрашњих послова коју организује МУП Србије.

"Одакле право Самиру Ризви, државном службенику Министарства безбједности, да иступа у име Министарства износећи политичке ставове и квалификације? Зна Ризво да на то нема право, али је охрабрен мржњом његовог министра Мектића према Републици Српској па зна да за то неће бити санкционисан. Питање је само када ће остали државни службеници Министраства безбједности, вођени Мектићевом мржњом, насрнути на Српску", истиче Мајкићева.

Она је додала да је тренутно најважнији циљ Републике Српске да се успјешно заврше избори, а потом да се успостави власт у којој "више никада неће бити мјеста за људе попут Драгана Мектића и њему сличних".

"Дубоко се надам да су то његови посљедњи трзаји и да више неће моћи учинити ништа што је супротно интересима РепубликеСрпске", закључила је Мајкићева.

Редакција портала "Слободна Република" у посједу је дописа који је Ризво упутио учесницима ове конференције, а у којем изражава "дубоку забринутост што је Република Српска стављена у преамбулу завршног документа коференције".

У Палати "Србија" у Београду 20. и 21. септембра требало би да буде одржана "регионална конференција министара унутрашњих послова о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности "Повежи се сигурно", у организацији МУП-а Србије, на коју су позвани и представници МУП-а Републике Српске.

"Ризво је у допису на енглеском језику навео: 'Дубоко сам забринут због навођења Републике Српске у преамбули Декларације, заједно са државама и међународним организацијама у региону. Сви сте свјесни чињенице да је Република Српска административни ентитет БиХ и да нема међународни субјективитет. Дубоко жалим што је Република Србија искористила овај догађај за промоцију своје политичке агенде у односу на БиХ и што се мијеша у унутрашње послове БиХ'", истиче се у тексту.

Позивајући се на извор из заједничких институција БиХ, портал "Слободна Република" наводи да је "Ризво за слање овог дописа имао апсолутну подршку и одобрење министра безбједности Драгана Мектића, што је доказ још једне у низу издаја кадра Савеза за промјене Републике Српске и удара на МУП и министра Драгана Лукача".