latinica  ћирилица
16/09/2018 |  13:35 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Откривено лажно Путиново писмо које Американци злоупотребљавају у кампањи?

Директор за комуникације МИА “Русија севодња“ Петар Лидов-Петровски објавио је на Фејсбуку скриншот “писма подршке“ предсједника Русије Владимира Путина конгресмену републиканцу Дејни Рорабахеру.
Владимир Путин (Фото: Russia Today) -
Владимир Путин (Фото: Russia Today)

Писмо је објавио "Спутњик".

“Са стола предсједника Владимира Путина"

Драги Јонг,

Вјероватно је шокантно за Вас - не обраћа Вам се сваки дан предсједник велике нације. Међутим, желио сам да Вам одузмем мало времена и да са Вама поразговарам о некоме о је веома важан за обојицу: мом пријатељу и Вашем конгресмену Дејни Рорабахеру.

Дејна и ја радили смо заједно годинама. На примјер, када су САД подигле санкције Русији због тотално неоснованих и измишљених оптужби за “убиство" антикорупцијског активисте, Дејна се одмах бацио на посао како би укинуо санкције.

Дејна никада није оклијевао да стави са стране приоритете Калифорније како би помогао мени и руском народу. То веома цијеним. И сигурно није лако стално летјети између Москве и Вашингтона док исторвремено одржаваш илузију да живиш у Калифорнији. Такво пријатељство се не може купити (иако наша плаћања олакшавају терет - гласине, мајке ми).

Не морате да вјерујете само мени. Кевин Макарти, лидер Републиканске партије у Калифорнији једном је рекао: “Мислим да Путин плаћа двојицу - Рорабахера и Трампа". Политико је назвао Дејну “Путиновим омиљеним конгресменом". Дејна чак има и своје шифровано име у Кремљу. Све је то истина.

Вјечито сам захвалан због Дејнине жртве за домовину, тако да му сада узвраћам: са ентузијазмом одобравам реизбор Дејне Рорабахера. Америци је потребно још лидера какав је Дејна, који нису забринути због тривијалних питања каква су људска права или “слободни" или “фер" избори; који препознају да је свијет бољи са јачом, смјелијом и експанзионистичком Руском Федерацијом.

Срдачно,

Владимир Владимирович Путин,

Предсједник, Руска Федерација"

Према ријечима Лидов-Петровског, лажно писмо се дијели бирачима Демократске партије.

“Изгледа да ће управо због овога да нас казне новим санкцијама за мијешање у слободно изражавање воље грађана. Доказ, према њиховим стандардима, не може бити јачи“, закључио је директор новинске агенције.

Русија је више пута негирала оптужбе да је покушала да се мијеша у изборе у различитим земљама. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, говорећи о наводном руском мијешању у изборе широм свијета, изјавио је да нема никаквих доказа које то потврђују. Савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џон Болтон је изјавио да је добио увјеравања од Путина да се Москва није мијешала у изборни процес у САД.

Сам Путин је раније говорио да суштину “мијешања у изборе“ треба тражити у унутрашњим трзавицама у САД и изразио наду да ће се прекинути истрага о “завјери“ Трампа са Русијом, те да ће се пажња усмјерити на развој односа двају држава.

Дејна Рорабахер је конгресмен још од 1989. године. Он је био и помоћник портпарола предсједника Роналда Регана. Политичар се налазио на челу Комитета Представничког дома за Европу и Евроазију. Амерички медији су га називали “вољеним Путиновим конгресменом“, пошто је Рорабахер подржао право Крима да уђе у састав Русије и више пута говорио против Хладног рата.