latinica  ћирилица
16/09/2018 |  14:46 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Кипчоге оборио свјетски рекорд у маратону!

Кенијац Елиуд Кипчоге оборио је данас свјетски рекорд у маратону истрчавши у Берлину 42,195 километра за два сата, једну минуту и 40 секунди.

Кенијац је оборио званични свјетски рекорд у маратону за великих 78 секунди.

Ријеч је о званичном рекорду који је уписан у листу Међународне асоцијације атлетских федерација /ИААФ/, који је Кипчоге оборио на данашњем 45. берлинском Бе-ем-ве маратону.

Незванични рекорд такође држи Кипчоге, који је у Италији у мају прошле године истрчао маратон за два сата и 25 секунди при покушају да се под идеалним условима истрчи дужина маратона за испод два сата.

Овај рекорд није признат, јер је Кенијац трчао у контролисаним условима на стази Монца за трке "формуле један" у Милану, у организацији компаније "Најк".

"Недостаје ми ријечи да опишем како се сада осјећам. Није било лако, али био сам спреман истрчати своју најбољу утрку. Радио сам напорно у Кенији, тренирао јако добро", рекао је нови свјетски рекордер након трке.

Кипчоге је уједно и актуелни олимпијски побједник из Рија у маратону, али има и олимпијско сребро и бронзу на 5.000 метара, свјетско злато и сребро на 5.000 метара, те је славио на славним маратонима у Лондону, Берлину, Чикагу.