latinica  ћирилица
16/09/2018 |  15:31 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Братунац: Грађани покренули петицију за смањење плата одборницима

Група грађана под називом "Снага народа Братунац" покренула је петицију како би се преполовила примања одборника у локалном парламенту. Да би се ова иницијатива ставила на дневни ред, потребно је, како су истакли, прикупити око 950 потписa.

Зараде локалних политичара, одборника и функционера у Братунцу су огромне. Паушали, накнаде у комисијама, неријетко дупле функције, коштају Братунчане готово половину општинског буџета.

Свака уштеда је добро дошла - кажу грађани ове неразвијене општине.

Идеја ових младих људи јесте да се, како кажу, уштеди новац у општинској каси и да се преусмјери за спорт и културу, али и друге области.

"Та уштеда на годишњем нивоу би износила неких 100.000 марака", каже иницијатор петиције Предраг Милић.

Одборници не желе говорити о овој теми, предсједник СО Ћазим Јусуповић већ неколико пута је избјегао стати пред камеру, али и ставити ову иницијативу на разматрање на скупштинском колегијуму.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић каже да нема ништа против уштеда али, додаје, ово није начин.

"Примања која имају одборници и функционери не рјешавају се на овакав начин, да би се направиле уштеде, мора се пронаћи законско рјешење", рекао је Млађеновић.

Иницијатива ће бити упућена на протокол СО Братунац, након чега би приједлог за смењење одборничког паушала који износи 450 марака требало да се нађе на дневном реду локалне скупштине.