latinica  ћирилица
20/09/2018 |  13:36 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Полиција Српске до сада открила 3.063 мигранта

Полиција Републике Српске је од почетка ове године открила 3.063 мигранта који су илегално ушли у БиХ, а највише на подручју Полицијске управе Бијељина, 1.265, наводи се у информацији о раду Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске коју је данас усвојила Влада Српске.
Мигранти Бијељина - Фото: РТРС
Мигранти БијељинаФото: РТРС

На подручју Полицијске управе Зворник пронађена су 452 мигранта, а на подручју полицијских управа Требиње 268, Источно Сарајево 232, Фоча 228, Бањалука 221, Приједор 166, Градишка 143, Добој 83 и Мркоњић Град пет миграната.

У више од 90 одсто случајева пронађени мигранти нису имали идентификациона документа, а исти постотак се односи и на оне који су изразили намјеру за азил, иако је стварни захтјев за азил поднијело мање од 10 одсто.

На подручју БиХ од почетка ове године регистровано је више од 13.000 илегалних миграната, највише из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака, а редмисијом је у друге земље враћено око пет одсто.

Осим узнемирења грађана у мјестима у којима се појављују, за сада на подручју Републике Српске нису забиљежена кривична дјела или нарушавање јавног реда и мира од миграната, првенствено зато што полиција Републике Српске предузима одговарајуће превентивне активности, односно не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора.

Полиција Републике Српске је до краја августа Тужилаштву БиХ поднијела 23 извјештаја против 28 лица због основа сумње да су починили 25 кривичних дјела кријумчарење људи, а једно кривично дјело се односи на организовани криминал у вези са кријумчарењем људима.

Интензивирана је сарадња полицијских управа и локалних заједница, те сарадња са грађанима када је ријеч о проналажењу миграната и њиховог брзог проласка преко територије Српске, а полиција ће наставити појачан рад на подручју свих полицијских управа на идентификовању лица која се баве кријумчарењем људи и рјешавању проблематике која се односи на илегалне миграције.

Полиција Српске и даље пружа помоћ и подршку Граничној полицији БиХ у откривању и спречавању илегалног уласка миграната у БиХ и у ту сврху је ангажовала 78 полицијских службеника, а у случају потребе може обезбиједити и већи број.

Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске до сада је одржало три сједнице и донијело низ закључака, од којих су одређени реализовани или се реализују ако њихово извршење захтијева континуитет.