latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:06 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија неће бити паркинг за мигранте

Србија неће бити паркинг за мигранте, поручио је министар одбране Србије Александар Вулин на регионалном министарском састанку Грацу.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је истакао да проблем миграција не погађа само ЕУ, већ и све земље западног Балкана, а Србију можда и највише, те затражио да ЕУ заузме јасан и чврст став о томе који мигранти имају право на заштиту.

"Да бисмо наставили да се, на хуман и организован начин, односимо према мигрантима нама је потребно да ЕУ већ једном заузме чврст и јасан став о томе ко има право на заштиту, а ко је економски мигрант и нема право на заштиту", истакао је Вулин.

Он је, након потписивања заједничке декларације министара одбране западног Балкана и Аустрије, подсјетио да је Србија одавно предлагала да се тријажа потенцијалних азиланата врши у земљама поријекла, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је додао да би се на тај начин избјегло да мигранти постану жртве кријумчара људима, да путују кроз свијет, а да немају право да остану у ЕУ, односно да буду под заштитим европских закона.

"Србија ће наставити да буде хумана и организована, али на првом мјесту да води рачуна о стабилности, миру и заштити начина живота сваког свог грађанина", нагласио је Вулин.