latinica  ћирилица
02/10/2018 |  10:29 | Аутор: СРНА

Њемачка: Постигнут договор о новом закону о миграцији

Коалиционе странке у Њемачкој сагласиле су се око новог закона о имиграцији, како би привукле већи број обучених радника из држава које нису у ЕУ, јавили су њемачки медији.

Нови закон о имиграцији је политички ризичан покушај да се попуни рекордан број упражњених радних мјеста и да се стабилизује јавни пензиони систем у земљи.

Њемачки канцелар Ангела Меркел, министар унутрашњих послова Хорст Зехофер и Хубертус Хајл постигли су компромисни споразум којим се уклањају потешкоће на тргжишту рада за све грађане земаља изван ЕУ, који посједују одговарајуће квалификације и знање њемачког језика.

Странке су се сагласле да ће компанијама бити дозвољено да запошљавају стране раднике свих професија, невезано за званичну листу сектора у којима постоји недостатак радне снаге.

Споразумом се предвиђа да Влада више не даје предност запошљавању њемачких држављана у односу на странце који нису држављани чланица ЕУ, када се ради о попуњавању упражњених радних мјеста.

Ројтерс пише да ће страни дипломци и радници који су стручно оспособљени добити могућност да дођу у Њемачку на шест мјесеци и траже посао уколико испуњавају одређене услове за радно мјесто и услове познавања њемачког језика.

Странци ће морати да приложе доказ да имају довољан извор финансија и да неће зависити од социјалне помоћи током боравка у Њемачкој.

У договор коалиције није укључен приједлог да избјеглицама у Њемачкој буде укинут статус азиланата уколико се запосле и науче њемачки језик, јер се законом одржава разлика између тражења азила и миграције ради запошљавања.