latinica  ћирилица
06/10/2018 |  07:29 ⇒ 07/10/2018 | 09:30 | Аутор: РТРС

У Мостару "Шантићеве вечери поезије"

У Мостару ће данас почети манифестација "Шантићеве вечери поезије", која се одржава по 99. пут и доноси богат програм.
Алекса Шантић (Фото: архив РТРС) -
Алекса Шантић (Фото: архив РТРС)

"Шантићеве вечери поезије" организују СПКД "Просвјета" и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле".

Манифестација ће почети поменом пјеснику на православном гробљу Бјелушине, након чега ће бити свечано отворена у Парку Алексе Шантића, а у Народном позоришту Мостар биће одржана представа "Пјесници пјевају".

На програму ће 8. октобра бити вече пјесника који су ушли у ужи избор за Књижевну награду "Алекса Шантић", 11. октобра биће одржано вече севдаха, староградских и Шантићевих компонованих пјесама уз поезију Мике Антића и Душка Трифуновића.

За 13. октобар заказана је промоција књиге "Окупљање породица Билић, Докић, Јелачић, Пешко и Шаин у Мостару, маја 2016. године" и додјелу "Просвјетине" стипендије "Владимир Ћоровић".

Монодрама "Има нека тајна веза" Милана Димића биће одржана 17. октобра, затим 19. октобра ликовна изложба академског сликара Здравка Круља, док је за 20. октобар заказано "Шантићево вече" у Невесињу.

Према програму, 23. октобра биће одржана представа "Остајте" Независног универзитета Бањалука, затим 26. октобра изложба документарне грађе "Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда "Алекса Шантић", а 27. октобра концерт Мјешовитог хора "Слога" из Сарајева.

Посљедњег дана манифестације, 28. октобра, биће додијељена Шантићева награда.

Организатори кажу да су овогодишње "Шантићеве вечери" постале манифестација цијелог града, јер су се у организацију укључили Градска управа, културне установе, културна друштва и истакнути интелектуалци.

Манифестација "Шантићеве вечери поезије" један су од културних идентитета Мостара који и данас уједињује све људе својим универзалним порукама мира, љубави и толеранције.

Ове године обиљежава се 150 година од рођења Алексе Шантића и 50 година од додјеле Шантићеве награде за поезију.