latinica  ћирилица
06/10/2018 |  08:48 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Дијалог Београда и Приштине важан за мир у региону

НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине, јер је важан за мир и безбједност цијелог региона, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Коментаришући идеју о разграничењу која се помиње као могућност за рјешење косовског питања, Столтенберг је, уочи посјете Србији, рекао да то није надлежност НАТО-а.

"Свесрдно подржавамо процес нормализације односа између Београда и Приштине и важно је да се он настави. То је важно за мир и безбједност у региону, а политички лидери ту имају да одиграју веома важну улогу", рекао је Столтенберг за "Блиц".

Он је рекао да је убијеђен да будућност цијелог западног Балкана лежи у евроатланској породици зато што ће то донијети корист његовим грађанима, земљама и цијелој евроатланској области.

Столтенберг је нагласио да ће НАТО наставити да подржава све напоре који воде нормализацији безбједносне ситуације и спуштању тензија у региону зато што "људи из овог региона заслужују бољу будућност као дио евроатланске породице".

На питање да ли је НАТО спреман да реагује у случају да косовске формације примијене силу на сјеверу Косова у дијеловима гдје Срби чине већину, Столтенберг је рекао да НАТО остаје посвећен стабилности и безбједности западног Балкана.

"КФОР ће предузети све мјере за безбједно окружење на Косову за све заједнице у складу са мандатом УН. Присуство наших службеника на Косову је гаранција за безбједност", рекао је Столтенберг.

Он је додао да ће КФОР остати на Космету све док је потребно.

Столтенберг каже да се радује што ће током посјете Србији имати прилику да означи почетак цивилне вјежбе о ванредним ситуацијама под окриљем НАТО-а "Србија 2018", која се од 8. до 11. октобра одржава у Младеновцу.

Генерални секретар НАТО ће у понедељак, 8. октобра, са предсједником Србије Александром Вучићем разговарати о односима Србије и НАТО, на скупу који организује Београдски безбједносни форум.