latinica  ћирилица
06/10/2018 |  11:53 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: Угрожена безбједност учесника у саобраћају

Већ годину и по дана није измијењен правилник о саобраћајној сигнализацији који би дефинисао величину и облик знакова. Због тога је на снази правило да се кроз насељена мјеста гдје пролази магистрали пут, возила могу кретати 80 км на сат, уколико нема знакова за органичење брзине, што угрожава безбједност учесника у саобраћају, посебно пјешака.

У Дворовима код Бијељине магистрални пут Бијељина-Рача пролази кроз насеље и уз Основну школу. На овом дијелу пута када је настава и док дежура школски полицајац, возачи поштују ограничење.Међутим, према ријечима ученика и родитеља, сасвим је другачија ситуација када њега нема. 

За разлику од Дворова гдје је брзина ограничена знаком на 50 км на сат, у чак 13 мјеста на подручју које покрива ПУ Бијељина не постоји ограничење кроз насељена мјеста, односно брзина је ограничена на 80 км на сат. 

"Анализирајући број саобраћајних незгода са последицама по лица најкритичније дионице магистралних путних праваца гледајући број саобраћајних незгода са погинулим лицима су Патковача, Дворови, Трњаци, Којчиновац ,Велика Обарска и Мајевичка улица у граду Бијељина гдје је у току 2018. године смртно страдало седам лица", саопштено је из Полицијске управе Бијељина.

Министарство транспорта и комуникација БиХ надлежно је за доношење правилника о саобраћајној сигнализацији, којим би се дефинисао изглед, облик, и величина нових знакова који би указивали на почетак и крај насељеног мјеста. Из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске кажу да ће се након измјене правилника ријешити и питање ограничења кроз насељена мјеста. 

"Када се унесу у измјене правилника о саобраћајној сигнализацији, ти знакови су исти или слични ће бити као што је то у Србији урађено гдје почиње насеље и завршава се насеље и ту нема дилеме. Чим уђемо у зону гдје постављен тај знак ту је ограничење 50 км на сат", рекао је руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Милан Тешић.

Из Министарства транспорта и комуникација БиХ, које је надлежно за израду и измјену правилника, нико се није огласио, иако су нам обећали да ће доставити одговор на наше питање.