latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:54 ⇒ 07/10/2018 | 07:20 | Аутор: РТРС

Круна модерне кардиологије: У УКЦ у рад пуштена сала за електрофизиологију срца!

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске свечано је пуштена у рад сала за електрофизиологију срца, чиме и званично почиње дијагностика и процедура, која се сматра круном праксе у овој области. На овај начин свим пацијентима биће доступна здравствена заштита, због које су до сада морали ићи у здравствене центре у региону.

Након дијагностичког електрофизиолошког испитивања срца обично се наставља терапијска процедура радио-фреквентна-аблација – захват који омогућава трајно изљечење неправилног рада срца.

Оваква три захвата јуче су обављена на УКЦ-у Републике Српске, чиме је комплетирано лијечење кардиолошких пацијената у овој здравственој установи. Тиме ће се смањити и листе чекања.

"Битно је рећи да су неки поремећаји ритма срца малигни и неки пут први знак болести буде смрт. Тако да то даје на значају дијагностици и третману пацијената, тим прије што лијечење ових пацијената успјешном процедуром је трајно и престаје потреба за лијековима", рекао је Драган Унчанин, шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаја срчаног ритма.

"Отварање сале је круна модерне кардиологије, коју сада имамо комплетирану у УКЦ за све грађане, који су због ових интервенција морали да иду у друге центре, попут Института за кардиоваскуларне болести на Дедињу", истиче Тамара Ковачевић Прерадовић, начелник Клинике за кардиологију УКЦ Српске.

Иако је УКЦ данас добио модерни центар са савременом опремом, из Института поручују да ће и даље бити подршка свим пацијентима.

"Има екипа људи која ће ове процедуре радити и убудуће. Учење и даље траје, па се у наредне двије године може очекивати да се и најкомплекснији поремећаји рада срца могу радити у Бањалуци", каже Дејан Којић, електрофизиолог, Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње.

"Као генерални директор УКЦ данас сам пресрећан, јер пуштамо у рад салу електрофизиологије, која ће допринјети побољшању здравља становника Републике Српске", навео је Владо Ђајић, директор УКЦ Републике Српске.

Из године у годину биљежи се све већи број кардиолошких пацијената.

Статистика каже да од поремећаја срчаног ритма у одређеној животној доби пати око два одсто популације. Пуштање у рад сале за електрофизиологију срца допринеће смањењу стопе смртности од поремећаја ритма срца.